Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Ferdinand von Miller d.ä

Bild på Ferdinand von Miller d.ä

 

Information om Ferdinand von Miller d.ä

Född: 1813-10-18, Furstenfeldbruck, Bayern
Död: 1887-2-11, Munchen

Ferdinand von Miller d.ä. föddes i Fürstenfeldbruck år 1813 och skulle bli Tysklands kanske främsta konstgjutare med verk över hela världen. Några av de mest kända är "Bavaria" år 1855 i München, Bavaria är Tysklands motsvarighet till Sveriges Moder Svea, "Duke Eberhard" i Stuttgart, "Berzelius" i Stockholm, "Birger Jarl" i Stockholm, "Gustav II Adolf" i Göteborg, "Washington monument" i Boston och Richmond och den stora portalen till Capitolium i Washington.

Han gick i skola vid akademien i München och började arbeta på det Kungliga mässingsgjuteriet i München men slutade och reste istället till Paris or 1833. Där gick han i lära hos Soyer och Blus och fick kunskap om de tekniker som behövs för att gjuta i brons. Han reste även till England och Nederländerna i samma syfte.

Efter återkomsten till München började han arbeta för sin farbror Stiglmayr som hade grundat Kungliga Bronsgjuteriet i München på uppdrag av kronprins Ludwig (blivande kung Ludwig I av Bayern). Han övertog snart sin farbrors plats och var inspektör för gjuteriet åren 1844-1887. Han kom att få ett världsrykte som framstående gjutare och många blivande gjutarmästare gick i lära hos honom.

Han gifte sig år 1840 med Anna Pösl och de fick hela 14 barn, den mest kända är sannolikt Ferdinand von Miller d.y. (1842-1929) som fortsatte i sin fars fotspår. Han dog år 1887 och ligger begravd i Alter Südfriedhof kyrkan i München.Test