Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Urban Larsson

Bild på Urban Larsson

 

Information om Urban Larsson

Född: --,
Död: 1574--, Stockholm

Urban Larsson, eller Urban Målare som han kom att kallas, föddes i början av 1500-talet i södra Tyskland och kom till Stockholm någon gång på mitten av 1520-talet. Han nämns för första gången år 1527 i samband med arbeten på slottet Tre Kronor där han gjorde förgyllnings och dekorationsarbeten. Han skulle arbeta på slottet fram till år 1568* från tid till annan.

Vi känner inte till något om hans uppväxttid i Tyskland inte heller vem som var hans far eller mor var men sannolikt växte han upp någonstans i Donautrakten under de första åren av 1500-talet då många av hans verk anses vara influerade av den s.k. Donauskolan** som fanns just i dessa trakter vid den här tiden.

Vi känner heller inte till var i Stockholm han bodde men vi vet att han gifte sig med Karin Hansdotter Busse, om de fick några barn är okänt men hon gifte om sig år 1574 med Jacob glasmästare varför Urban Målare måste ha dött senast det året*.

Han mest kända och kanske även första stora verk är Vädersolstavlan från år 1535 där han på uppdrag av Olaus Petri avbildar ett ljusfenomen över Stockholm den 20:e april det året där s.k. vädersolar uppträder på himlen. Detta verk är den första kända avbildningen av Stockholm som finns bevarad. Den hängdes upp i Storkyrkan där Olaus Petri verkade och en kopia från år 1636 (gjord av Jacob Heinrich Elbfas) finns att se där än idag. Det är framförallt denna tavla som kopplar ihop Urban Målare med Donauskolan.

Hans nästa stora kända verk är den s.k. Arvstavlan från år 1536 som hängde inne på Stockholm rådhus vid Stortorget, tavlan visar ett stamträd med en s.k. Arvlåtare istället för den vanligare kartuschen. I slutet av 1530-talet är det också känt att han utförde dekorationerna vid Drabantsalen vid slottet Tre Kronor och där nämns också hans medhjälpare (Gesäll) Anders Larson, senare kallad för Anders Målare.

De enda andra kända större verk av Urban Målare är triumftavlorna som ursprungligen fanns i tronsalen i Gripsholms slott men som idag är bevarade som akvarellkopior vid Kungliga biblioteket. Här har hans medhjälpare Anders Larsson deltagit och det kan ev. vara så att det är denne som utfört tavlorna och inte Urban Målare.

Urban Målare dog någon gång mellan år 1568 och 1574*

*Det sista dokumentet med en utbetalning för utfört arbete vid slottet Tre Kronor är från år 1568 och år 1574 gifter hans hustru, Karin, om sig varför han måste ha dött någon gång mellan dessa årtal.
**Donauskolan kännetecknas av en romantisk skildring av landskapet som ett komplement till människans handlingar. Kända konstnärer är Albrecht Altdorferm (1480-1538), Wolf Hubert (1485-1553) och Lucas Crancht (1472-1553).Test