Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Sven Lundqvist

Bild på Sven Lundqvist

 

Information om Sven Lundqvist

Född: 1918-1-10, Storvik i Gävleborg
Död: 2010-7-16, Stockholm

Sven Gustav Lundqvist föddes i Storvik väster om Gävle år 1918. Han far var verkmästaren Frans Rickard Lundqvist, modern var Ellen Homlqvist. Han växte upp i den lilla bruksorten tillsammans med sin äldre bror, den kände tecknaren, Birger Richard Emanuel (1910-1952) och sin andra bror Carl Gustav.

Han gick i skolan i Storvik men år 1935 började han vid Tekniska skolan (dagens Konstfack) i Stockholm där han studerade till år 1937. Han fortsatte på Konstakademien åren 1941-1946. Direkt efter examen fick han stipendier att resa utomlands på och tillbringade åren 1946-1948 i Italien, Frankrike, Grekland och Egypten.

År 1949 gifter han sig med Alice Viola Wellton, de kommer att få barnen Angelica, Susanna och Frans. Året efter ställer han ut i Falun och Linköping tillsammans med hennes bror, målaren och skulptören Lars Wellton (1918-1992), och sin egen bror Birger. Utställningen skulle följas av en rad utställningar under hans verksamma år.

Sitt genombrott får han år 1954 då han ställer ut på Liljevalchs vårsalong med bronsreliefer av fiskare och musikanter. Han kommer senare tillbaka till temat med fiskare i konstverken "Fiskarfänge" och "Fiskargosse".

År 1953 kommer hans första offentliga konstverk, "Göran och draken" i Borås, som kommer att följas av ett stort antal skulpturer från Skåne i söder till Gävle och Sandviken i norr. De mest betydelsefulla är "Fiskarfänge" en torgbrunn på Gustav Adolfs torg i Helsingborg år 1955, "Folkatlaren" år 1957 i Borås, "Birger Jarls fridslagar" ett brunnskar i Jönköping med reliefer mm år 1958 och "Järnbärare" i Göteborg år 1967.

Han kanske bäst beskrivs med orden "I sina statyetter i brons och bly, liksom i reliefer med berättande scener har Lundqvist särskilt anknutit till de primitiva formtraditionerna från medeltida skulptur. Formgivningarna och proportioneringen i hans små människofigurer påminner sålunda ibland om romansk konst, dispositionen av ytan i några reliefer har tycke av förhistoriska hällristningskompositioner och det finns ibland, liksom hos den av Lundqvist högt skattade Marini, drag av gotik och den sensibla ytbehandling man känner från fornitaliensk skulptur och från asiatisk konst".

I Gamla Stan i Stockholm står sedan år 1967 Tungviktare, en skulptur föreställande ett par boxar med publiken endast i form av ansikten. Tyvärr har den en undanskymd plats på Gåstorget men den är väl värd att besöka.

Sven Lundqvist dör år 2010 i Stockholm.Test