Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Sten Sture d.ä.

Bild på Sten Sture d.ä.

 

Information om Sten Sture d.ä.

Född: 1440--,
Död: 1503-12-14, Jönköping

Sten Gustavsson Sture (kallas för Sten Sture den äldre) föddes troligen år 1440, hans far var riksrådet och hövitsmannen Gustav Anundsson Sture (1410-1444) och hans mor var Birgitta Stensdotter Bielke (-1462). Hans mor var halvsyster till kung Karl Knutsson och hans far tillhörde högadeln, han hade minst en bror och en syster.

Sture är bara 4 år gammal när hans far dör och modern gifter om sig med Gustav Karlsson Gumsehuvud som i praktiken blir hans far där han växer upp på Kalmar slott där styvfadern är hövitsman samt senare på dennes gård Ekholmen i Uppland.

När han är 22 år gammal dör hans mor och ett år senare dör hans äldre bror Anund och Sture blir därmed familjens överhuvud och ägare till både titel och egendomar. Här ingick bl.a. Gripsholms slott, Rävsnäs gård i Södermanland, Emådalen i Småland samt Strömserum. Totalt ägde han över 400 gårdar och var därmed en av de rikaste godsägarna i Sverige vid den här tiden.

År 1466 gifter han sig med Ingeborg Åkesson Tott (-1507) och kom därmed att tillhöra släkten Tott och bli motståndare till unionskungen Kristian I i Danmark. Sture och Ingeborg fick inga barn men han hade en dotter via ett utomäktenskapligt förhållande, Birgitta Stensdotter. År 1466 utses han också till riksråd och år 1470 besegrar han en dansk armé ledd av kung Kristian vid Öresten, samma år i maj när kung Karl Knutsson Bonde dör utses han till riksföreståndare.

År 1471 invaderar kung Kristian I återigen Sverige och den 10:e oktober står det stora slaget vid Brunkeberg i Stockholm där kungens trupper besegras av Sture. Det lägger grunden för Sveriges självständighet och 25 år av styre under Sture. Den idag främsta symbolen för slaget är den stora statyn S:t Göran & Draken, originalen står i Storkyrkan medan det på Köpmantorget i Gamla Stan finns en betongkopia från 1911.

Den danska kungen ger dock inte upp och fram till år 1497 när kungen lyckas besegra en armé ledd av Sture görs en rad försök att återta makten i landet. Efter förlusten år 1497 tvingas Sture förhandla med den danska kungen och tvingas erkänna honom som landets rättmätiga ledare.

Sten Sture d.ä. dör år 1503 och begravs år 1504 i Mariefreds kloster. Ätten Sture dör ut med honom då han inte fick några egna söner men han kom att ändå representera det självständiga Sverige. Idag finns det ett stort monument rest över honom i Uppsala, det s.k. Sten Sturemonumentet.Test