Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Sigismund I Vasa

Bild på Sigismund I Vasa

 

Information om Sigismund I Vasa

Född: 1566-6-20, Gripsholms slott i Mariefred
Död: 1632-4-30, Warszawa

Sigismund Vasa föddes år 1566 i fångenskap på Gripsholms slott där hans far, Johan Vasa (1537-1592), satt inspärrade på order av hans farbror kung Erik XIV (1533-1577). Hans mor som också var inspärrad var den polska prinsessan Katarina Jagellonica (1526-1583). Fadern satt inspärrade efter ett uppror mot hans farbror men det skulle snart komma att ändras. År 1577 utses hans far till ny kung i Sverige som Johan III och familjen flyttar in i slottet Tre Kronor i Stockholm.

Sigismund kom att bli, tillsammans med kung Gustav IV Adolf, en av de mest kontroversiella svenska kungarna och en av de mest kortvariga. Han kom att orsaka krig mellan Polen och Sverige under sin tid som svensk kung och under lång tid efter.

År 1587 väljs han till kung av Polen och gifter sig med ärkehertiginnan Anna av Österrike år 1592, samma år som hans far dör och han även blir kung av Sverige. Problemet är bara att Sigismund är katolik och i Sverige är det inte tillåtet för en kung, eller någon annan medborgare, att vara någon annat än en protestant. Hans farbror Karl leder oppositionen mot honom och det kommer inom kort till öppna fientligheter.

År 1593 besöker han Stockholm men återvänder snart till Polen och nästa gång han sätter sin fot på svensk mark är det med en armé för att besegra farbrodern, det går inte så bra. Han avsätts år 1599 och hans farbror övertar styret för att år 1604 bli vald till kung av Sverige som Karl IX. Sigismund kommer under hela sin livstid att göra anspråk på den svenska kronan vilket leder till en rad krig med bl.a. hans kusin Gustav II Adolf.

Sigismunds tid som polsk kung, vilket han var i hela 44 år kantas av framgångar och motgångar. Det kan idag kanske är mest känd för är att han flyttade den polska huvudstaden från Krakow till Warszawa.

Sigismund dör år 1632 utan att någonsin fått tillbaka den svenska kronan och med honom försvinner också anspråket på denna.Test