Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Rolf Adlersparre

Bild på Rolf Adlersparre

 

Information om Rolf Adlersparre

Född: 1859-7-31, Karlskorna
Död: 1943-11-25, Helsingborg

Rolf Adlersparre är inte en av de mest kända konstnärerna i Sverige även om det finns en del konstverk av honom som många människor i Stockholm ser varje dag. Han föddes i Karlskrona den 31:e juli år 1859 hans far var kommendören och riksdagsmannen Axel Adelsparre (1812-1879) och hans mor var Hilodora Anckarsvärd (1823-1868). Han tillhörde den adliga ätten Adlersparre som räknar sina rötter tillbaka till Christoffer Christoffersson adlad Adlersparre år 1757.

Han var näst yngst i en barnaskara om 5 barn två flickor och tre pojkar. Troligen påverkades han under uppväxttiden av sin faster Sophie Adolphine Adlersparre som kom att bli en framstående porträttmålarinna. Hon finns idag representerad på Nationalmuseum.

Han gick till sjöss åren 1878-1882 på engelska och amerikanska handelsfartyg men återvände till Sverige och Stockholm år 1883 för att börja sina studier på den Kungliga Akademien för de fria konsterna (idag Konstakademien). Han tog examen år 1888 och belönades med en s.k. hertlig medalj. Efter studierna reste han bl.a. till Paris för att studera för kända franska konstnärer.

Han gör en rad konstverk åren 1890-1904 som idag finns att se i Stockholm. I Gamla Stan utför han år 1894 skulpturen "Moder Svea" till huvudkontoret för Stockholms Enskilda Bank. Det är också under denna perioden som han utför de 4 skulpturerna (Heimdal Frigg Freja och Tor) som idag pryder de fyra kolonnerna på Djurgårdsbron. Alla skulpturerna är utförda i en form av nybarock.

Hans konstnärsstil är närmast att betrakta som den av en kopist inte med betydelsen att han kopierade andras verk utan att han kopierade och var influerad av andra konstnärers stilar. Hans konstverk saknar unika stildrag vilket också troligen är orsaken att han inte tillhör de mer kända konstnärerna trots alla hans konstverk.

År 1902 flyttar han från Stockholm till Helsingborg där har under åren 1904-1926 är verksam inom näringslivet och börjar år 1904 på Höganäs-Billesholm AB som sekreterare. Han kom att arbeta som det fram till år 1919 då han blir utsedd till föreståndare för bolagets centrallager i Helsingborg. År 1926 slutar han på bolaget dra sig tillbaka han är då 67 år gammal.

Under sina sista år fram till sin död år 1943 skriver han ner sina erfarenheter och åsikter på både det religiösa och moraliska områdena dessa gavs ut i broschyren "Själsadel" år 1938. Han ligger idag begravd i Helsingborg.Test