Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Réne Chauveau

Bild på Réne Chauveau

 

Information om Réne Chauveau

Född: 1663-4-1, Paris
Död: 1722-7-7, Paris

René Chauveau föddes i Paris år 1663. Hans far var kopparstickaren och gravören Francois Chauveau och hans mor Marguerite Roger. Han var den yngsta i en barnaskara om minst 5 barn men kom att den som följde bäst i sin fars fotspår. Han började, troligen vid 5 års ålder, att hjälpa sin far men redan vid ca 7 års ålder började han hos den berömda skulptören Francois Giradon. Det var säkert tack vare sin far som han fick den möjligheten och den skulle ge honom den start han behövde.

Efter ett antal år hos Giradon börjar han istället hos den italienska mästerskulptören och ornamentsbildhuggaren Philippe Caffieri som sedan år 1660 är i fransk tjänst. Det är nu som Chauveau utvecklas snabbt men när han fyller 13 år som drabbas han av ett hårt slag, både hans far och mor dör samma år (1676). Tack vare sin stora skicklighet får han fortsätta och under Caffieri utför han en rad ornament och dekorationer på de uppdrag han får. Han arbetar främst i den barock-klassiska stilen vilket han skulle fortsätta med även senare i sitt liv.

Han börjar också nu att utföra arbeten på egen hand, han börjar på skulpturateljen "Les Gabelins" där han senare blir föreståndare. Det är nu han utför utsmyckningar på slottet Versailles, Invaliddomen i Paris. Han arbetar ibland tillsammans med sin äldre bror Evrard som blir en känd målare och som också kommer att resa till Stockholm senare.

År 1690 gifter han sig med Catherine Cucci (Cuncy) och det är via hennes far som han kommer i kontakt med den svenska ambassadören i Frankrike, Daniel Chronström, och därmed Nicodemus Tessin d.y. i Sverige som söker franska konstnärer för utsmyckningen av slottet Tre Kronor i Stockholm.

Den 1:a augusti år 1693 avreser Chauveau till Stockholm, han lämnar kvar sin fru, deras barn, sina bröder och övriga familjen. Vi vet dock att hustrun och minst fyra av barnen kom till Stockholm senare för när han lämnar Stockholm år 1700 är det, enligt Daniel Cronström, en familj bestående av far, mor och 4 barn som lämnar landet. Vi vet också att Renes hustru, Catherine, hjälpte sin man med bl.a. att förgylla detaljer på konstverken.

Han hade inte avslutat sina åtaganden i Frankrike utan ärkebiskopen i Rouen, Jacques-Nicolas Colbert, hade endast beviljat honom tjänstledigt och arbetet på Gaillon skulle avslutas när han kom tillbaka. Han kommer fram till Stockholm på hösten.

Chauveau kom att bli den ledande konstnären i det franska konstnärskollektivet under åren 1693-1700. Han kom också att utföra en rad storartade konstverk, merparten finns på i det Kungliga slottet interiör men även några är synliga på fasaderna. Främst är det de 16 bronsrelieferna på den södra fasaden och Renomegruppen på den norra fasaden (den senare arbetades senare om av Jacques Foucquet d.ä. efter den stora slottsbranden). Chauveau var utan tvekan den mest uppskattade och skickligaste av konstnärerna som arbetade med det Kungliga slottet under de första åren.

År 1700 beslutar Chauveau att återvända till Frankrike, delvis av hälsoskäl men även för att vistelsen var begränsad i tid för honom. I Paris väntar familjen. Nicodemus Tessin skriver bedrövat följande ord i samband med avskedet; "M: r Chauveau, som är en utav de habilaste och som först blev införskriven, är nu den förste, som har tagit sitt avsked". Han reser dock inte raka vägen hem utan stannar i Berlin i sex veckor och arbetar med utsmyckningen av slottet Schönhausen.

Efter sin återkomst till Paris blev han en flitigt anlitad konstnär som utförde stora konstverk på slott, kyrkor och palats. Han får också stor hjälp av Tessin som ofta rekommenderar honom till personer han känner i Frankrike, Tyskland och Italien, Chauveau och Tessin kommer att hålla kontakten livet ut.

Chauveau dör den 7:e juli år 1722 och begravs på kyrkogården i Este.Test