Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Reinholt Regner Leuhusen

Bild på Reinholt Regner Leuhusen

 

Information om Reinholt Regner Leuhusen

Född: 1601--, Stockholm
Död: 1655--, Stockholm

Reinholt (Regner) Leuhusen föddes år 1601 i Stockholm, hans far var Hans Leuhusen (-1603) och hans mor var Magdalena Vilhelmsdotter Dantzelville (1572-1645). Han växte upp i Stockholm med minst 3 bröder men säkert några systrar som vi inte känner till.

Hans mor gifte om sig vid hans fars död år 1603 med Erik Jöransson Tegel som var son till Jöran Persson, kung Erik XIV:s rådgivare.

År 1611 var han student på Uppsala universitet och en av hans lärare var Johannes Messenius som bl.a. var en stor svensk historiker. Leuhusen fortsatte senare sina studier utomlands och åren 1620-1623 studerade han vid universitetet i Leiden i Tyskland. Han skulle komma att få ett antal framträdande poster i den svenska förvaltningen, bl.a. som sekreterare i amiralitetskollegiet.

Han var gift flera gången, första gången med Emerentina Rosenstierna (död 1645) och de fick dottern Beata. Andra gången var han gift med Maria Lilliecrona (1621-1647) men hon dog efter bara två år barnlös och den tredje gången var han gift med Catharina Grönberg och där fick han minst en son (Peter) och en dotter (Brita).

Leuhusen kom att bli mycket förmögen genom sina äktenskap och ägde bl.a. Arboga vantmakeri, trettio kronohemman och sjuttio skattehemman i Östergötland, Småland och Dalsland.

År 1645 adlades han som Leuhusen och blev utsedd till underståthållare i Stockholm och år 1646 var hans med och grundade Västerviks skeppsbyggnadskompani. Han är mest känd för att han åren 1645-1649 lät bygga det som numera kallas för Petersenska huset i Gamla Stan i Stockholm.Test