Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Pontus De la Gardie

Bild på Pontus De la Gardie

 

Information om Pontus De la Gardie

Född: 1520--, Languedoc, Frankrike
Död: 1585-11-5, Narva, Estland

Pontus Scoperier (tog senare namnet De la Gardie) föddes i Caunes, Frankrike, år 1520. Hans far var köpmannen Jacques Scoperier (-1565) och hans mor var Catherine de la Sainte Colombe. Under sin uppväxt i Caunes ändrade Pontus sitt efternamn till De la Gardie efter en gård med namnet La Gardie som låg nära staden, kanske tycket han inte att namnet "Scoperier" som betyder "Skomakare" på provensalska inte var tillräckligt passande för hans ambitioner.

Pontus, nu med det påhittade adelsnamnet De la Gardie, gick som tonåring in i det militära under marskalk Brissac. Han kom att delta i en rad krig, många inbördeskrig, och sändes år 1559 till Skottland för att stöda katolikerna. Efter misslyckandet i Skottland reste han vidare till Danmark med andra legoknektar för att erbjuda sin tjänster och stred för kung Fredrik I mot svenskarna i det nordiska sjuårskrigen. Även denna gång utan framgång och blev tillfångatagen i Varberg av svenskarna och erbjuden att träda i svensk krigstjänst istället (det var vanligt att man erbjöd legoknektar att byta sida då de inte var trogna något annat än pengarna) vilket han accepterade.

Än en gång skulle Pontus visa sin falska sida då han snart förrådde kung Erik XIV för att istället tjäna hans bröder (Johan och Karl) som avsatte kungen. Den nya svenska kungen, Johan III, belönade förräderiet med både förläningar och utmärkelser vilka skulle ligga som grund för släkten De la Gardies framtida ställning i Sverige.

Han gifte sig år 1580 med Elisabeth Sofia Gyllenhielm och de fick barnen Brita (1581-1645), Johan (1582-1640) och Jakob (1583-1652). Han kom att fortsätta strida för den svenska armén mot danskar, ryssar och polacker och så småningom bli utnämnd till generalfältherre, ståthållare och år 1585 riksråd. Vem säger att inte falskhet, förräderi och svek lönar sig, en ny adelsätt var född.

År 1585 dog han under en båtfärd över floden Narova och han ligger idag begravd i domkyrkan i Tallin.Test