Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Oskar II Bernadotte

Bild på Oskar II Bernadotte

 

Information om Oskar II Bernadotte

Född: 1829-1-21, Stockholm
Död: 1907-12-8, Stockholm

Oskar* Fredrik Bernadotte (Oskar II som kung) föddes år 1829 i Stockholm, hans far var kung Oskar I (1799-1859) och hans mor var Josefina av Leuchtenberg (1807-1876). Han växte upp med 4 syskon, sin äldre bror Karl (kung Karl XV), sin äldre bror Gustaf, sin yngre bror August och sin yngre syster Eugenia. Det var m.a.o. inte så troligt att han skulle bli kung då han hade två äldre bröder, men så blev det i alla fall.

Oskar vi sin undervisning på slottet och av samma informatörer (Cristopher Jacob Boström, Fredrik Ferdinand Carlsson och Otto Aubert) som hans två äldre bröder hade haft. Det finns inte mycket bevarat om Oskars skolgång men informatören Carlsson har sagt att "Oskar är ytterligt svag för smicker" samt "Oskar hade det teoretiska huvudets förtjänster och dess fel: Distraktion, glömska, obeslutsamhet, envishet och ytterlig noggrannhet".

Då Oskar knappas skulle bli kung fick han istället gå den militära banan och då flottan, han reste bl.a. med fregatten Eugenie till Medelhavet åren 1846-1847. År 1849 blev han befälhavare på ett fartyg. Han var även mycket intresserad av marin historia. År 1852 dör en av hans bröder, Gustaf, och plötsligt är han ett steg närmare kronan, han börjar därmed få en viss utbildning i att regera av sin far.

Han gifte sig år 1857 med prinsessan Sofia Wilhelmina Mariana Henrietta av Nassau (1836-1913) och de fick barnen Gustaf, Oskar, Carl och Eugen. Gustav blev senare kung som Gustaf V, Eugen blev en mycket känd konstnär och kom att kallas för "målarprinsen" och Oscar skulle få en son som hette Folke och som gick till historien som greve Bernadotte som räddade tusentals fångar ut nazitysklands koncentrationsläger. Oskar II är dock ha haft fler barn, ända upp till 98 till om allt stämmer. Han var mycket intresserad i själva tillverkning av barn, hade landets största samling av pornografiska bilder och lär ha besökt adelsfruarna** och andra vanliga kvinnor** regelbundet.

År 1859 dör fadern och hans äldre bror Karl blir kung som Karl XV. Det är den i särklass mest populära Bernadotte monarken men det är också den som blev av med mest av den reella makten att fr.o.m. efter honom är monarken i praktiken endast en ceremoniell funktion. Det är också så att Karl XV och drottning Louise av Nederländerna (1828-1871) får aldrig några barn så när Karl XV dör år 1872 blir Oskar kung (över Sverige och Norge). Oskar kommer aldrig att bli älskad av folket som sin bror och bröderna tycket inte ens om varandra, ett resultat är sannolikt de stora förändringar som Oskar II låter göra inne i Stockholms slott - kanske för att "städa" ut brodern.

År 1898 började det som skulle sluta i unionsupplösningen och ett stora trauma för Oskar II, norrmännen valde en egen flagga och när kungen försökte förhindra la det norska stortinget in ett veto som stoppade honom. Den 23:e maj år 1905 tog norrmännen nästa steg och den 7:e juni avgick den norska regeringen och bröt med Sverige. Oskar II skulle i sina memoarer beskriva det som "har gifvit mitt hjärta ett djupt, ja oläkligt sår". Han hade ingen förståelse för att det som Karl XIV Johan skapat mot norrmännens vilja hade slutligen gått sönder, unionen. Var det något som svenskarna hade hoppats på Karl XIV Johan så var det att han skulle hjälpa ta tillbaka Finland, inte gå i union med Norge. Nu fick hans sonson se korthuset falla samman.

År 1907 dog kung Oskar II, inte saknad av så många av det svenska folket men till viss del återupprättad senare då han gjorde en rad goda saker som renoveringen av Stockholm slott, införande av ny teknik, beskyddare av konsterna, support till svensk forskning mm. Oskar II ligger begravd i Riddarholmskyrkan vid det Bernadottska koret.

*Ibland stavas hans namn Oskar och ibland Oscar, det korrekta är Oskar. Alla kungar i Bernadottesläkten fram till nuvarande kungen stavar alltid med K och inte C, det är först kung Carl XVI Gustaf som stavar med C. Notera att det gäller även dennes barn Victoria och Carl Philip och även kronprinsessans barn Carl. Lika konsekvent så stavas alla kungar inom Bernadottesläkten med F istället för V, t.ex. Carl XVI Gustaf, Gustaf V och Gustaf IV. Enklast är att kontrollera stavningen, om man är osäker, med släktträdet på kungahusets egen webbplats.

**Några av Oskar II:s älskarinnor är kända, de flesta okända. Några av de kända var "Marie Friberg, Olga Armeflt, Camille af Harmens, Magda von Dolcke, Ellen Hartman och Emma Hammarström. Kung Carl XIV Gustaf har enligt uppgift förlängt hemligstämpeln på en rad brev som Oskar II skrev och fick av kvinnor till år 2035, vilket antyder på att alla ryktena gällande Oskar II:s stora problem att hålla sig till den äktenskapliga sängen sannolikt är sanna och kanske även för att hålla ett stort antal barn och barnbarn till de oäkta barnen från att få sin rättigheter. Historien kommer dock förr eller senare att fälla sin dom.



Test