Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Nicodemus Tessin d.y.

Bild på Nicodemus Tessin d.y.

 

Information om Nicodemus Tessin d.y.

Född: 1654-5-23, Nyköping
Död: 1728-4-10, Stockholm

Nicodemus Tessin den yngre (d.y) var en svensk arkitekt och greve, en av de mest kända och största barockarkitekterna i Sverige och dessutom Stockholms stadsarkitekt åren 1681-1715. Han har ritat några av Stockholms och Sveriges främsta byggnadsverk med det Kungliga slottet i Stockholm som främst verk.

Han föddes i Nyköping som son till den kända arkitekten Nicodemus Tessin den äldre (d.ä) och Maria Persdotter Svahn. Nicodemus Tessin d.ä. har också ritat några av Sveriges främst byggnader, bl.a. Drottningholms slott och det Bondeska palatset. Han var också Sveriges och Stockholms första stadsarkitekt någonsin. Man kan utan överdrift säga att sonen gick i faderns fotspår.

När Nicodemus föddes i Nyköping år 1654 var han redan en del av den innersta cirkeln i Sverige. Det var t.ex. änkedrottningen Maria Eleonora (hustru till kung Gustav II Adolf) som bar honom till dopet och blev hans fadder. Han studerade till arkitekt vid Tyska skolan i Gamla Stan för att år 1664 (10 år gammal) skrivas in vid Uppsala universitet. Han studerade språk (latin, franska och italienska) samt matematik mm.

År 1673 (19 år gammal) gav han sig iväg på den kanske mest betydelsefulla resan i sitt liv, han åkte till Italien för att lära sig antikens estetik och självfallet arkitektur. Han träffade och fick studera under mästare som Lorenzo Bernini (italiensk skulptör, arkitekt och målare vars mest kända verk är Petersplatsen vid Vatikanen i Rom), Carlo Fontana (italiensk arkitekt, skulptör och ingenjör) och Giovanni Pietro Bellori (arkeolog och konsthistoriker samt drottning Kristinas bibliotikarie i Rom). Detta gav honom kunskaper som ingen annan i Sverige hade vid denna tid. År 1678 återvänder han till Sverige för att nästan genast göra en kortare resa till Paris där han också träffar och studerar under berömda arkitekter och konstnärer. Han reser även till London där han bl.a. träffar Christopher Wren (brittisk arkitekt var främst verk är S:t Pauls Katedralen).

År 1680 är han slutligen tillbaka i Sverige och blir utnämnd till drottning Hedvig Eleonoras (hustru till Karl X) byggen samt hennes kammarherre. Han efterträder nu också fadern (död år 1661) som Stockholms stadsarkitekt och får uppdraget att slutföra faderns påbörjad byggnation av Drottningholms slott. Han gifter sig med Hedvig Eleonora Stenbock och de får sonen Carl Gustaf Tessin som bl.a. färdigställer det Kungliga slottet i Stockholm efter faderns död år 1728.

Nicodemus kom att rita ett stort antal förnäma byggnader med det Kungliga slottet i Stockholms som absolut främst verk. Bland de övriga märks det egna palatset, det Tessinska palatset vid Slottsbacken, Södra stadshuset i Stockholm, Steningen slott, Sturefors slott i Linköping m.fl. Till detta kommer en lång rad byggnader som han bidrar till eller på annat sätt är engagerad i.Test