Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Nicodemus Tessin d.ä

Bild på Nicodemus Tessin d.ä

 

Information om Nicodemus Tessin d.ä

Född: 1615-12-7, Stralsund
Död: 1681-5-24, Stockholm, Storkyrkan

Nicodemus Tessin d.ä. (den äldre) föddes år 1615 i Stralsund, hans far var köpmannen Nicodemus Tessin och hans mor var Maria von Velden (faderns hustru i hans andra äktenskap). Han växte upp i Stralsund tillsammans med 3 bröder och 2 systrar (styvsystrar). Det normala på den här tiden för en son var att gå i lära hos sin far eller någon av faderns kontakter så vi gissar att han i unga år började inom faderns handelsverksamhet.

Den 25:e juni år 1630 landstiger kung Gustav II Adolf på ön Rügen och inom bara några dagar marscherar han in i Stralsund med sina trupper, staden hade redan år 1628 slutit ett försvarsförbund med svenskarna som också hade skickat trupper för att försvara staden mot den tyska kejsarens trupper så svenskarna var välkomna.

Vi vet att Tessins d.ä. år 1635/1636 trädde i svensk tjänst med uppgift att upprätta befästningar mm som s.k. konduktör (en officersgrad för militär personal inom Fortifikationen, ungefär motsvarande löjtnant). Kriget i Europa pågick då för fullt så man kan gissa att han var engagerad på en rad olika orter i norra/centrala Tyskland. Han måste ha skött sina uppgifter på ett förnämligt sätt för år 1646 utsågs han till Kunglig architecteur (ungefär motsvarande Kunglig byggmästare) fast detta var i Sverige så han borde ha flyttat någon gång i början av 1640-talet.

Som Kunglig architecteur resta han runt i Sverige och gjorde ritningar för kronans olika byggnader och anläggningar. Åren 1651-1653 gjorde han en resa till Tyskland, Italien, Frankrike och Nederländerna där han bl.a. studerade arkitektur men även olika typer av befästningar. Han var dock inte den första arkitekten i Sverige, det var Simon de la Vallée, men han skulle bli en av de mest inflytelserika.

År 1653 gifter han sig med Maria Pedersdotter Svahn (1629-1711) och de skulle få sonen Nicodemus Tessin d.y, Sveriges kanske mest kända och inflytelserika arkitekt genom tiderna. Det är under 1650-talet och fram till hans död år 1681 som den verkliga storhetstiden för honom inträffar.

Hans mest kända skapelser är fasaderna på Skoklosters slott år 1653-1676, Warngelska palatset i Stockholm år 1652-1670, Ekolsunds slott, Märsåkers slott, Näsby slott, Sjö slott, ombyggnaden av Jakobsdals slott, Strömsholms slott och Bondeska palatset. Det i särklass främsta av alla hans skapelser är dock Drottningholms slott som han ritar med byggstart år 1662.

Kända byggnader är gamla Riksbankshuset vid Järntorget i Gamla Stan i Stockholm och Södra stadshuset (nuvarande Stadsmuseet) i Stockholm. Han ritade även en rad kyrkor som Kalmars domkyrka år 1653, tvärskeppet på Maria Magdalenas kyrka i Stockholm, ombyggnaden av Riddarholmskyrkans karolinska gravkor samt en hel del andra.

Nicodemus Tessin d.ä. dog år 1681 och ligger begravd i Storkyrkan i Gamla Stan i Stockholm.Test