Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Louis Jean Desprez

Bild på Louis Jean Desprez

 

Information om Louis Jean Desprez

Född: 1743-5-28, Auxerre i Frankrike
Död: 1804-3-19, Stockholm

Louis Jean Desprez föddes år 1743 (han döptes den 28:e maj) i Auxerre som är regionhuvudstad i departementet Yonne i Bourgogne i Frankrike. Hans far, Louis Mathieu Desprez, var perukmakare och ålderman i permukmakarskrået i Auxerre, en betydande person. Hans mor var Perrette Bourbon.

Han växte upp i den lilla staden Auxerre i centrala Frankrike som ligger bara ca 100 km sydöst om Paris längs floden Seine. Det är okänt om han hade några syskon men det är troligt då det var vanligt vid denna tiden att ha relativt många barn. Redan vid unga år, troligen vid 7-10 års ålder, blev han elev till arkitekten Jacques-Francois Blondels (1705-1774) konstskola i Paris där han studerade arkitektur. Blondel blev i mitten av 1750-talet lärare vid Académie Royale d´Architecture och det var troligen han som såg till att Desprez kom in på den skolan i början av 1760-talet.

Desprez fick bl.a. studera för den kända arkitekten Pierre Desmaison vid skolan och belönades år 1765 med en medalj för framstående insatser. Redan året efter, 1766, fick han ytterligare 3 medaljer och år 1769 två priser. Under sin studietid på skolan blev han även anställd som ritlärare vid Êcole militaire i Paris. År 1776 fick han det stora Prix de Rome priset som instiftades av kung Ludvig XIV som bl.a. innebar att han kunde åka till Rom på kungens bekostnad vilket han gjorde redan år 1777.

Han skulle studera vid franska akademien i Rom men snart efter sin ankomst så anställdes han som tecknare för bokverket "Voyage Pittoresque ou Description des Royaumes de Naples et de Sicilie" (Pittoreska resor och beskrivning av de förenade kungarikena Neapel och Sicilien) som gavs ut av L´Abbe de Sains Non. Du kan läsa bokverket här (på franska och bilderna är samlade sist). Han tillbringar merparten av år 1777 och 1778 på resande fot i södra Italien och återvänder till Rom först i december år 1778 där han slutför de skisser han gjort på resan.

Han kom att stanna i Rom fram till år 1784 där han träffar kung Gustav III på dennes resa till Italien åren 1783-1784. Gustav III blir mycket imponerad av Desprez och han skicklighet som konstnär och arkitekt och låter anställa honom som chef för den Kungliga Operans dekorationsavdelning (han får även ansvar för dekorationer och utsmyckningar i samband med kungliga fester och liknande tillställningar) och Desprez anländer till Stockholm redan samma år (1784). Hans första uppdrag blir dekorationer mm för operan "Drottning Kristina" som har premiär den 6:e januari år 1785 på Gripsholms slott.

Desprez kommer att ansvara för dekorationer mm för operorna "Gustav Vasa" år 1786, "Orfevs och Evrydike" år 1786, "Ariadne på Naxos" år 1786, "Armida" år 1787, "Frigga" år 1787, "Elektra" år 1787, "Gustav Adolf" år 1788 och "Cora och Alonzo" år 1788. Han ritar och den nya ridån till Operan år 1787. Det var också under dessa år som Desprez började anlitas som arkitekt.

År 1787 blir Desprez utsedd som ansvarig för byggnationen av det nya stora slottet vid Hagaparken i Stockholm (ej färdigställt) samt byggnationen av den Botaniska institutionen i Uppsala år 1788. Samma är, 1788, blir han också utsedd av kung Gustav III som "konungens första arkitekt" och år 1791 som ritlärare åt kronprins Gustav Adolf (senare kung Gustav IV Adolf).

Desprez stora beskyddare och välgörare, kung Gustav III, dör den 29:e mars år 1792 efter attentatet på maskeradbalen på operahuset i Stockholm. Desprez får nu i uppdrag att ta fram förslag till mausoleer för kung Gustav III men inget kommer att genomföras. Han ritar den nya militärhögskolan vid Karlberg (själva slottet fanns redan tidigare utan det är ombyggnaden har ritar), förslag till altartavla i Tyska kyrkan i Göteborg mm. År 1798 försöker Desprez få sitt kontrakt förlängt men får efter olika turer avslag av kung Gustav IV Adolf.

Hans sista större arbete blir nu Obelisken som idag står på Slottsbacken i Stockholm, dock blir han inte erkänd som dess arkitekt och får ej vara med vid invigningen den 3:e oktober år 1800. Det är först många år senare som han får erkännande som skaparen av Obelisken.

Desprez påverkade och utvecklad den svenska byggnadskonsten med sitt tänkande som fått en rad efterföljare. Han fick aldrig det erkännande han förtjänar p.g.a. intrigerna av personer runt kung Karl XIII (och kanske kung Karl XIII själv) i samband med kung Gustav III:s död. Hans konst och arkitektur utryckte barockens festliga monumentalitet blandat med klassism och förtjänar en plats bland de stora.

En intressant detalj om Desprez är att han umgicks under 1790-talet med Carl Michael Bellman, de var vänner och syntes ofta tillsammans på stadens restauranger. Det finns även en teckning gjord av Johan Tobias Sergel när Desprez och Bellman förlikandes över en punschbål efter en argumentation. Andra personer som Desprez umgicks med regelbundet var konstnärerna Elias Martin och Johan Tobias Sergel, arkitekten Erik Palmstedt m.fl.

Desprez gifte sig år 1774 med Anne de Vermale och hon följde med honom till Rom år 1777. Han övertalade henne dock att återvända till Paris efter en kort tid och när han kom till Stockholm år 1784 hade han sällskap av Thérese D´Ange, en italienska har träffat i Rom. Hon återvände dock till Italien år 1788 och efter år 1790 (han återvände efter en resa till London) bodde han ihop med Charlotte Pembroch de Salie som han kallade sin hushållerska. Hon stannade med honom fram till hans död år 1804 och kom sedan att gifta sig med hans sista elev, Ingvar Sunesson, de flyttade senare till Karlshamn i Blekinge.

Desprez dog år 1804 i Stockholm som följd av ett slaganfall år 1802 och ligger begravd på Jakobs kyrkas kyrkogård (vid Kungsträdgården) men graven är ej utmärkt då han dog i onåd och utfattig.Test