Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Kristina I Vasa

Bild på Kristina I Vasa

 

Information om Kristina I Vasa

Född: 1626-12-8, Stockholm
Död: 1689-4-19, Rom

Kristina föddes år 1626 på slottet Tre Kronor i Stockholm, hennes far var kung Gustav II Adolf och mor vad Maria Eleonora av Brandenburg. Hennes far dör redan den 6:e november år 1632 i slaget vid Lützen. Han räknas som en av de största militära fältherrarna i världshistorien och var den som la grunden för den svenska stormaktstiden.

Redan år 1627 blir hon erkänd som Sveriges tronarvinge enligt Norrköpings arvförening (den svenska tronföljdordningen som antogs vid riksdagen i Norrköping år 1604). Efter kung Gustav II Adolfs död år 1632 tillsätts en förmyndarregering som kom att styra landet fram till hennes trontillträde den 8:e december år 1644.

Hon uppfostrades av sin faster, Katarina Karlsdotter Vasa (1584-1638) då hennes mor efter faderns död inte längre ansågs vara vid sina sinnens fulla bruk. Hon utbildades av biskopen Johannes Matthiae Gothus i ämnena språk, teologi och filosofi, hon hade speciell lätt för spåk men ansågs vara mycket intresserad av kultur och vetenskap. Redan vid 20 års ålder pratar och skriver hon svenska, latin, tyska, franska och holländska. Hon lär sig dessutom själv grekiska, italienska och spanska.

År 1638 börjar hon undervisningen av Axel Oxenstierna, Sveriges rikskansler och den som i praktiken styrde riket efter kung Gustav II Adolfs död. Han räknas som en av dådtidens mäktigaste män i Europa tillsamamns med kardinalerna Richelieu och Mazarin i Frankrike.

År 1644 blir hon myndigförklarad och tillträder som Sverige drottning som Kristina I, idag kallas hon vanligtvis endast för drottning Kristina. Hennes stopra intresse för kultur och vetenskap kommer att sätta en prägel på hennes tid som monark men har också haft stor påverkarn på Sverige. Hon samlade på konstverk, böcker och handskrifter, många av dem finns idag på Kungliga biblioteket, Universitiet i Uppsala mm. Hon bjöd också in en rad lärda män från Nederländerna, Frankrike och Tyskland för att berika den svenska nationen. Hon var också drivande på det vetanskapliga området och den första slussen i Söderström i Stockholm fick hennes namn, drottning Kristinas sluss.

Den kanske mest kända händelsen i hennes liv är dock att hon abdikerar den 6:e juni år 1654 och hennes kusin Karl Gustav av Pfalz-Zwibrücken blir kung över Sverige (Karl X Gustav). Hon lämnar inte bara Sverige för att bosätta sig i Rom utan konverterar också till den katolska läran, en enorm händels på den tiden då katolisismen var den stora fienden för den protestantiska nationen Sverige. Hon återvänder till Sverige endast en gång, år 1650 när kung Karl X Gustav dör men redan år 1651 återvänder hon till Rom.

Hon dör barnlös och ogift den 19:e april år 1689 på sitt palats (Palazzo Riario) i Rom klockan 6 på morgonen. Hon blir den första kvinnan någonsin som begravs i S:t Peterskyrkan och begravningen är en furstes begravning. Det finns en minnesvård, gjord av konstnären Carlo Fontana år 1702, inne i S:t Peterskyrkan till hennes minne.

Inne i Palazzo Riaro finne en minnesplata efter henne där det står "Jag föddes fri, levde fri och ska dö frigjord".Test