Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Kristian Pfundt

Bild på Kristian Pfundt

 

Information om Kristian Pfundt

Född: 1625--,
Död: 1675--, Stockholm

Kristian (eller Christian) Jacobsson Pfundt föddes ca år 1625 i Sala (Salaberget), hans far var hyttmästaren Jacob Pfundt * (död 1668 på Risön utanför Skellefteå) medan modern är okänd. Han kommer dock inte att växa upp i Sala då familjen på 1630-talet (troligen år 1635) flyttar till Silbojokk i Arjeplog där han bl.a. arbetar med sovringsarbeten år 1636. Familjen stannar dock inte i Arjeplog utan flyttar till Torneå där fadern år 1644 blir borgare.

Vi vet att Kristian bor i Torneå år 1645 för det finns en ansökan det år från honom där han hos staden begär att få 5-6 drängar fria från utskrivning då han behöver dem i sitt arbete. År 1647 är Kristian bosatt i Stockholm och går i lära hos stenhuggarmästaren Hans Fritz, det är också detta år han gifter sig med Anna Andersdotter.

År 1650 blir Kristian stenhuggarmästare vid Stockholms stenhuggarämbete, under de första åren känner vi inte till några större verk av honom utan troligen arbetade hans som "underentreprenör" alternativt utförde enklare arkitektoniska utsmyckningar på fasader, gravstenar, spishällar etc.

Någon gång, troligen vid slutet av 1650-talet eller början av 1660-talet utför han portalen vid Köpmangatan 15 på uppdrag av ägaren Hans Primeroos, under första halvan av 1660-talet för han sedan en stor portal på det Wrangelska palatset och en på Drottningsholms slott vilket gör att han blir en alltmer anlitad portalskulptör. Han kommer även att göra portalen till Klara kyrkas kyrkogård år 1668 och säkert en hel del andra som vi idag inte längre känner till.

Kristian växte upp med ett antal syskon, de vi känner till är hans bror Jacob (hattstofferare i Stockholm som kom att få många barn) och syster Lisbetha Jacobsdotter. Kristian själv har vi inga uppgifter om barn. Han dör år 1675 i Stockholm.

*Jacob Pfundt var bror med Martin (Mårten) Pfundt och de kom ursprungligen från Tyskland men arbetade på 1620- och 1630-talen i Sala silvergruva och bodde på det som kallades Salberget. Båda gifter sig där och får flera barn, en av sina söner kommer både Jacob och Martin att döpa sin Kristian (eller Christian), troligen efter deras fader men det är inte bekräftat. Jacobs son Kristian blir år 1650 Stenhuggarmästare i Stockholm medan Martins son Kristian blir präst i Kristiania (nuvarande Oslo).Test