Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Karl August

Bild på Karl August

 

Information om Karl August

Född: 1768-7-9, Augustenborg i Danmark
Död: 1810-5-28, Kvidinge hed i Skåne

Karl August (Fredrik Kristian August av Augustenburg) föddes år 1768 på slottet Augustenborg i Danmark, hans far var hertig Kristian Fredrik av Slesvig-Hollstein (1721-1794) och hans mor var hertiginnan Charlotta Amalia av Holstein-Ploen (1721-1794).

Karl August växer upp på slottet Augustenborg på ön Als i Danmark men reser senare till Leipzig för studier. När han återvänder till Danmark år 1788 blir han utsedd till befälhavare på Fredericia fästning på Jylland. Han tjänstgjorde i Österrikiska armén åren 1797-1801 och utsågs år 1803 till befälhavare för alla trupper i Norge där han utmärker sig på bästa sätt i kriget med England år 1807. Han blev ytterst populär i Norge.

Karl August var en stark anhängare av en Skandinavisk union och såg möjligheter till detta när kung Gustav IV Adolf avsattes i en statskupp, troligen med inblandning av hans farbror hertig Karl (senare kung Karl XIII). Han försökte få den danska kungen, Fredrik IV att väljas till Svensk kung vilket misslyckades. Han såg Ryssland som ett stort hot mot både Sverige, Danmark och Norge och drev därför frågan om en union på något sätt vidare.

År 1810 utses han till Svensk kronprins, efter ett erbjudande framfört av greve Carl Henric Posse som han tackar ja till efter godkännande av kung Fredrik IV av Danmark. Kung Fredrik IV hade först försökt få honom att tacka nej genom att utnämna honom till fältmarskalk och ståthållare i Norge men då Danmark ville ha fred med Sverige accepterade han motvilligt att Karl August utsågs till kronprins i augusti år 1809.

Efter freden i Jönköping år 1810 mellan Sverige och Danmark kunde Karl August resa till Stockholm. Det var i samband med detta han ändrade namnet till Karl August, han blev relativt populär trots att han var från Danmark men dog plötsligt vid en militärmanöver i Skåne den 28:e maj år 1810. Efter hans död restes ett monument över honom år 1826 i Kvidinge (platsen där han dog).

Kronprins Karl August död skulle leda till mordet på Axel von Fersen i Stockholm i samband med Karl Augusts begravningståg genom staden och i förlängningen, via intriger, till att den franska generalen Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk kronprins efter honom.Test