Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Karl XV Bernadotte

Bild på Karl XV Bernadotte

 

Information om Karl XV Bernadotte

Född: 1826-5-3, Stockholm
Död: 1872-9-18, Malmö

Carl Ludvig Eugen Bernadotte föddes år 1826 som äldsta son till kung Oscar I. Han blev den första kungen av ätten Bernadotte som föddes i Sverige. Han är en relativt okänd kung som inte uträttade mycket, det senare är relativt typiskt för kungarna i släkten Bernadotte förutom anfadern kung Karl XIV Johan. Han ansågs under sin uppväxttid vara skrytsam, slösaktig och kvinnotjusare.

År 1859 blir han kung när hans far, Oscar I, dör. Han blir även norsk kung eftersom Norge vid denna tiden är i union med Sverige. År 1863 lovade han Danmark skydd för Schleswig men stod inte upp för det när Tyskland angriper Danmark år 1864 vilket bl.a. gör att den skandinaviska politiken som han försökte driva helt havererade.

Det positiva som finns att säga om kung Karl XV var att han var mycket konstintresserad och köpte själv mycket konst samt att han tyckte om att släcka bränder. Han deltog många gånger i olika släckningsarbeten i Stockholm tillsammans med brandkåren.

Kung Karl XV dog i Malmö efter en kort tids sjukdom under sin resa till Aachen i Tyskland den 18:e september år 1872. Han var gift med Lovisa av Nederländerna och de fick 2 barn, Louise och Carl Oscar (blivande kung Oscar II).Test