Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Karl XIV Johan Bernadotte

Bild på Karl XIV Johan Bernadotte

 

Information om Karl XIV Johan Bernadotte

Född: 1763-1-26, Pau i Frankrike
Död: 1844-3-8, Stockholm

Jean Baptiste Bernadotte föddes i den lilla staden Pau i södra Frankrike år 1763, hans far var sakföraren vid domstolen Henri Bernadotte (1711-1780) och hans mor var Jeanne Saint-Jean (1728-1809). Han var en av deras 5 barn, de andra var Arnaud (1761-1762), Jean Evangéliste (1754-1813), Claire (1757-1761) och Marie Justis (1769-1795).

Namnet Bernadottet kommer från att en förfader, Joandout deu Pouey, gifter sig med en kvinna, Germaine de Bernadotte, som ägde en del av ett gård i staden Pau som kallades för "Bernadotte". Hon hade ändrat sitt efternamn till det för huset och det var deras son, Pierre som valde att ta namnet efter gården han ärvde via sin mor och som därmed grundade familjenamnet på den manliga sidan, han var Jean Baptistes farfars far. Själva namnet betyder ungefär "Bernhards lilla ställe".*

Det var den äldsta sonens lott att följa i faderns fotspår vilket lämnade öppet för Jean Baptiste att istället gå in i det militära. Vid den här tiden i Frankrike kunde han inte räkna med att nå högre i graderna än underofficer då han inte tillhörde adeln, detta skulle ändras år 1789 när han var 26 år gammal och den Franska revolutionen startade med stormningen av Bastiljen den 14:e juli (Frankrike har sin nationaldag just den dagen efter den händelsen). Redan år 1792 blev han befordrad till officer och karriären tog fart.

Han kom att tjänstgöra inom "Sambre-et-Meusearmén" och åren 1794-1797 avancerade han inom graderna och det sistnämnda året träffade han för första gången Napoleon Bonaparte (1769-1821) som kom att påverka honom och hans liv till mycket stor del, bl.a. började han studera och därmed förbättra sin mycket bristfälliga utbildning.

År 1797 är Bernadotte chef för en armékår och under fälttåget i Italien det året tävlar han med Napoleon om segrar. Efter krigets avslut kommer han tillbaka till Italien som guvernör över Friulli och år 1798 blir han utnämnd till ambassadör i Wien. Han stannar endast ett kort tag före han återvänder till Paris där han samma år gifter sig med Eugénie Bernhardine Desirée Clary (1777-1860) och de kommer att få ett barn, Joseph Francois Oscar (senare kung Oskar I). Bernadotte som inte var en särskilt trogen make fick även barnen Olympe Louise Cathérine Lamour (född och död år 1789) och Maria Malm (född 1815) med andra kvinnor.

År 1800 blir han utsedd att ingå i statsrådet "Conseil d´etat" och senare chef för den s.k. Västarmén. När Napoleon år 1804 avslutar den Franska revolutionen och istället skapar kejsardömet utnämner han Bernadotte till marskalk av Frankrike och en av hans första uppgifter blir att resa till Hannover som guvernör. Fr.om. år 1805 till 1810 är han på ständiga militära fälttåg men när Sveriges kronprins, Karl August, plötsligt dör år 1810 blir Bernadotte på ganska krokiga, invecklade och troligen konspiratoriska vägar erbjuden den svenska tronen som kronprins. Mannen bakom detta erbjudande var inte kung Karl XIII utan en löjtnant vid namn Carl Otto Mörner som dels var emot allt vad kung Gustav III stod för och därmed också den rättmätiga arvtagaren till den svenska tronen, prins Gustav (son till Gustav IV Adolf). Han lyckade via mycket manipulerande få Bernadotte föreslagen och även accepterad som svensk kronprins till kung Karl XIII och godkänd vid riksdagen år 1810. Napoleon godkänner utnämningen och frigör Bernadotte från hans franska åtaganden.

År 1818 blir Jean Baptiste Bernadotte krönt som svensk kung Karl XIV Johan och som norsk kung Karl III Johan. Tanken som de ljusskygga männen bakom tillsättandet av Bernadotte som svensk kung hade var till stor del att han skulle kunna ta tillbaka det i kriget år 1809 förlorade Finland från Ryssland. Det gjorde han inte, han tog istället Norge vilket skulle bli en sorglig historia för båda länderna och sluta i unionssplittringen år 1905.

Bernadotte kom under sin tid som svensk kung, åren 1818-1844, tycka riktigt illa om några saker. Landet Sverige, folket som bodde där - svenskarna, språket de pratade - svenskan, klimatet i landet och framförallt att behöva lyssna till vad andra tyckte som inte tyckte som han gjorde. Han kom att aldrig lära sig svenska, under många år föra vad som kom att kallas för "Sängkammarregementet" vilket helt enkelt innebar att han stannade i sitt sovrum hela dagen och skötte sina uppgifter från det rummet.

Bernadotte arbetade emot de flesta typer av reformbeslut som riksdagen fattade åren 1828-1830, det var näringsfriheten, yttrandefriheten, tryckfriheten, myntrealisationen mm. Han tyckte illa om alla förslag som ökade folkets medbestämmande på hans bekostnad och han kom att skaffa sig några starka och envisa motståndare, den kanske mest envisa av dem alla var Lars Johan Hierta och hans tidning Aftonbladet som kungen försökte stoppa utgivningen av hela 23 gånger (läs mer om detta under konstverket av Lars Johan Hierta som vi beskriver här på webbplatsen).

Det var när Bernadotte såg till att Magnus Jacob Crusenstolpe år 1838 fälldes för s.k. majestätsbrott (han förtalade kungen) som måttet bland folket rågades, nu fick det vara nog och istället så resulterade det i att nya lagar om yttrandefrihet och tryckfrihet infördes i Sverige. Under en tid var det en stor möjlighet att Bernadotte skulle tvingas abdikera men då förstod även han att han hade gått för långt, hellre en kung i ett land där folket styrde en ingen kung alls kanske han resonerade - hur som helst så gav han med sig.

År 1840 införde Sverige departemensstyrelsen vilket tog bort makten från kungen och hans rådgivare och fr.o.m. då började kungen ge upp sina krav på att själv bestämma. Bernadotte dog år 1844 och ligger begravd i det Bernadottska gravkoret i Riddarholmskyrkan. Där ligger även hans hustru, drottning Desideria som under lång tid vägrade bo i "det hemska landet där uppe i norr".

*Uppgifter från Aftonbladet 2010-04-04 - Herman Lindqvist "Så är kungen släkt med Gustav Vasa".Test