Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Karl XII Wittelsbach

Bild på Karl XII Wittelsbach

 

Information om Karl XII Wittelsbach

Född: 1682-6-17, Stockholm
Död: 1718-11-30, Fredrikshald i Norge

Kung Karl XII av släkten Pfalz från det Bayerska furstehuset och ätten Wittelsbach föddes på slottet Tre Kronor den 17:e juni år 1682. Fadern var kung Karl XI och under hans tid fick det svenska väldet sin största utsträckning. Modern var Ulrika Eleonora av Danmark, dotter till kung Fredrik III av Danmark och Sofia Amalia av Braunschweig-Lüneburg. Han var inte det äldsta barnet, det var hans syster Hedvig Sofia (1681-1708). Övriga syskon var Gustaf, Ulrik, Fredrik, Karl Gustaf och Ulrika Eleonora som skulle efterträda honom som Sveriges andra regerande drottning år 1718.

Samma år i november som Karl föddes genomförde pappan, kung Karl XI, kungligt envälde på riksdagen. Det innebar att Karl uppfostrades, inte bara till att bli kung, utan till att bli enväldig kung som endast svarade inför gud. Karl uppfostran inriktade sig därför på att styra landet, krig, vapenträning mm. Under hela uppväxttiden hade Sverige fred med sina grannar vilket behövdes för att få ordning på landets finanser som blivit nästa totalförstörda under tidigare krig. Militären genomgick den stor förändring där bl.a. indelningsverket infördes och med det kom den Karolinska armén. Även flotta fick byggas upp på nytt och det är under denna tiden som den stora örlogsbasen i Karlskrona anläggs, stadens namn kommer från grundaren kung Karl XI.

Den 5:e april år 1697 dör kung Karl XI och en förmyndarregering tillträder, den sitter bara i 7 månader sedan Karl blivit myndighetsförklarad endast 15 år gammal. Den 7:e maj år 1697 brinner stora delar av slottet Tre Kronor ner och kungafamiljen flyttar till det Wrangelska palatset på Riddarholmen där den kommer att stanna till år 1754 när det nya slottet står klart. Kung Karl XII driver på för att bygga upp det nya slottet enligt de ritningar som arkitekten Nicodemus Tessin d.y. presenterat kort efter branden.

3 år efter att Karl tillträtt som kung av Sveriges ser nu landets fiender sin chans att ta tillbaka det som de förlorat i tidigare krig. Först ut är arvfienden Danmark som tillsammans med Ryssland och Sachen-Polen förklarar krig år 1700. Det är nu som det Stora Nordiska kriget startar och det kommer att pågå under i stort sätt hela Karls tid som kung, det slutar år 1721 med en svensk förlust av bl.a. det baltiska områdena.

Kung Karl XII lämnar Stockholm för att anfalla Danmark år 1700 och detta är sista gången han ser Stockholm. Han brevväxlade dock flitigt och var i högsta grad inblandad i vad som hände hemma i Sverige. Han följde t.ex. bygget av det nya slottet och la sig i en rad detaljer, bl.a. är det Karl XII som beslutar att det nya slottet skall ha ett tema för varje sida. Läs mer om detta under rubriken "Byggnader/slottet/fasaderna".

Den stora katastrofen, ur svensk synvinkel, kommer den 27-28:e juni år 1709 med slaget i Poltava där den svenska armén förlorar mot en nästan 3 gånger så stor rysk armé. Faktum är att kung Karl XII inte deltog i slaget då han låg sjuk, armén leddes istället av den svenska fältmarskalken Carl Gustaf Rehnskiöld. Kungen flydde nu till Bender i Turkiet (Bender ligger i nuvarande Moldavien) där han kom att stanna till år 1714 då han återvänder till Sverige och Skåne.

År 1718 invaderar kung Karl XII nuvarande Norge som då var en del av Danmark. Han belägrar Fredrikstens fästning där han den 30:e november samma år dödas. Hans syster, Ulrika Eleonora, tog över som drottning av Sverige men abdikerade bara ett år senare till förmån för sin man Friedrich av Hessen (kung Fredrik I).Test