Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Karl IX Vasa

Bild på Karl IX Vasa

 

Information om Karl IX Vasa

Född: 1550-10-4, Stockholm
Död: 1611-10-30, Nyköping

Karl Vasa föddes i Stockholm år 1550 och skulle bli svensk kung åren 1604-1611 under namnet Karl IX. Han far var kung Gustav Eriksson Vasa (1496-1560) och hans mor var Margareta Eriksdotter Leijonhuvud (1516-1551). Han var den yngsta av alla de 11 barnen men då en av hans bröder (Magnus) inte var tillräknelig (sinnessjuk) och två andra bröder dog som barn var han nr 3 i ordningen att ärva tronen.

Han växte upp på slottet Tre Kronor i Stockholm tillsammans med sin mer jämnåriga systrar och fick undervisning där. hans far utser under sina sista år som kung sina 4 söner till hertigar med ett visst självstyre, Karl blir hertig över större delen av dagens Södermanland, Närke och Värmland samt några andra mindre områden. När Karl var 15 år, 1565, deltog han i det nordiska sjuårskriget.

Han kommer att alliera sig med sin äldre broder Johan mot sin äldsta bror, kung Erik XIV, och när denne förklaras sinnessjuk blir Johan kung den 30:e september år 1568. Karls tid kommer när brodern dör år 1592 och dennes son Sigismund blir utsedd till kung. Sigismund är katolik och tillika kung över Polen vilket ställer till med en rad problem. Det blir även öppna strider och slag på svenska mark, inbördeskrig m.a.o. Karl segrar till slut och år 1604 blir han kund under namnet Karl IX.

Karl IX kom att bli indragen i en rad krig efter brytningen med Sigismund, det som kom att kallas "andra Polska kriget" var i praktiken en fortsättning på inbördeskriget men det utspelades i Baltikum där polska arméer försökte ta Estland från Sverige. År 1610 tillkom kriget mot Ryssland och år 1611 även ett krig mot Danmark. Sverige var i krig mot alla sina grannländer och så är situationen år 1611 i oktober när Karl IX dör och efterträds av sin son Gustav II Adolf. Han kommer inte bara att få slut på krigen utan även skapa stormakten Sverige i samband med det stora 30-åriga kriget i Europa, men det är en annan historia.

*Vi redovisar endast en enkel sammanfattning om kung Karl IX gärningar på denna sida och rekommenderar vidare läsningar om hans liv och gärningar för den som är intresserad via böcker och andra mer utförligare skrifter.Test