Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Karin Månsdotter

Bild på Karin Månsdotter

 

Information om Karin Månsdotter

Född: 1550-11-6, Uppland
Död: 1612-9-13, Liuksiala kungsgård

Karin Måndotter föddes år 1550 i Uppland, hennes far var landsknekt (fotsoldat) Måns och hennes mor hette Ingrid Jakobsdotter. Vi känner inte till om hon hade några syskon men det är troligt att så var fallet vi vet dock att hon kom från en bondesläkt från området sydväst om Enköping.

Hennes far eller mor hade sannolikt släkt i Stockholm för vi vet att hon växte upp i staden och när hon är 14 år träffar hon värdshusvärden och musikern Gert Cantor som hade kontakter inom hovet där hon år 1565 (15 år gammal) blir kammarjungfru år Elisabeth Vasa som är syster med kung Erik XIV.

Kung Erik XIV fattar tycke för henne och hennes bostad ändras till huset vid Bollhusgränden där så många andra av kungarna frillor har bott tidigare och kommer att bo senare. Hon blir kungens frilla (älskarinna) men det som skiljer henne från andra är att hon inte blir en kort bekantskap utan en varaktig.

Kung Erik XIV hade inte lätta att få tag i en lämplig kvinna att gifta sig med för i stort sätt alla furstehusen i Europa ansåg att släkten Vasa hade orättfärdigt tagit makten via kung Gustav Vasa från Kristian II. Det lämnade honom med den svenska adeln att välja från men han hade ett dåligt förhållande till adeln så inte heller det var så enkelt för honom.

År 1566 födde hon dottern Sigrid Eriksdotter Vasa (1566-1633) vars far var kung Erik XIV och han erkände henne som sin dotter vilket innebar att hon blev prinsessa med allt vad det innebar, hon gifte sig senare med friherre Henrik Klasson Tott. År 1567 blir kung Erik XIV allt sjukare och det är endast Karin som kan lugna och få honom att känna sig bättre. De gifter sig i hemlighet den 13:e juli år 1567 och gör äktenskapet offentligt i december och månaden senare föds sonen Gustav Eriksson Vasa (1568-1607).

I juli krönes Karin som Sveriges drottning vilket utlöste ett uppror och den kungliga familjen kastades i fängelse efter sommaren, Erik avsätts som kung och ersätts av sin bror Johan III. Fängelsetiden kom att vara fram till hans död år 1577 och under den tiden föder Karin ytterligare 2 barn, Henrik (1570-1574) och Arnold (1572-1573).

Efter Eriks död år 1577 släpps Karin ut från fängelset i Åbo och skickas till Liuksiala kungsgård som hon får av kung Johan III som förläning och där kommer hon att bo fram till sin död år 1612, 35 år senare. Vad vi vet lämnade hon gården endast en gång, år 1582, då hon besökte kung Johan III som hans gäst i Stockholm, då presenterades även dottern Sigrid för hovet och fick garantier för sin framtid.

Erik XIV och Karin Månsdotters son, Gustav, blev under hela sitt liv indragen i politiska händelser där ofta andra aktörer försökte få honom ställa upp som svensk tronpretendent vilket han aldrig gick med på. Han bodde under ett antal år i Polen Tyskland, Italien men dog i Ryssland år 1607.Test