Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Justus Vingboons

Bild på Justus Vingboons

 

Information om Justus Vingboons

Född: 1620--, Amsterdam
Död: 1698--, Amsterdam

Justus Vingboons föddes ca år 1620, sannolikt i Amsterdam. Hans far var målaren David Vinckboons (1576-1632) och hans mor var Agnieta van Loon. Vi vet att han hade minst 9 syskon, några av dem var Johannes (blev en berömd kartograf), Philips (blev en framgångsrik arkitekt), Pieter Davidsz och David. Fadern var en av de mest kända målarna i Nederländerna så familjen hade det sannolikt väldigt bra ställt.

Vingboons växte upp i Nederländerna, sannolikt i Amsterdam på 1620-talet och gick troligen i lära hos sin bror (eller dennes lärare) och kom precis som brodern att arbeta som arkitekt i den nederländska barockstilen. Vi vet att han kallades in till Stockholm för att fortsätta arbetet med Riddarhuset efter att den tyska stenhuggaren Heinrich Wilhelm dött år 1652.

Det var Vingboons som kanske mer än någon annan satte sin prägel och därmed barockarkitekturen på Riddarhuset under åren 1652-1656, det är han som ritar palatsets fasader som de i stort ser ut idag. År 1656 återvänder han till Amsterdam och kommer där att rita ett antal av stadens mest framträdande byggnader, främst det s.k. Trippenhuis (1662) men även husen vid Herengracht 257 och Herengracht 390-392.Test