Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Johan Erik Söderlund

Bild på Johan Erik Söderlund

 

Information om Johan Erik Söderlund

Född: 1826-5-23, Hälsingland
Död: 1875-8-3, Stockholm

Johan Erik Söderlund föddes i Hälsingland år 1826. Vi har inga uppgifter om hans föräldrar eller uppväxttid men vid vet att han studerade vid Konstakademiens läroverk i Stockholm vilket bör indikera att han kom till staden någon gång i början av 1840-talet. Efter examen fick han ett resestipendium som gjorde att han kunde resa till Italien för att studera både arkitektur och målningar.

Han återkom till Stockholm år 1850 och blev utsedd till slottsintendent. Efter drygt 15 år i den tjänsten så blev han år 1866 utsedd till andre arkitekt på Overintendentsämbetet (ansvarade för administrationen av de statliga byggnaderna) där han i huvudsak arbetade som slottsarkitekt.

På 1870-talet fick Söderlund uppdraget att ansvara för tillbyggnaden av det Petersenska huset i Gamla Stan i Stockholm, tyvärr kanske ett exempel på en av de värsta arkitekturmisstagen avseende att bevara kulturella värden i Stockholm på hela 1800-talet (tillsammans med förstörelsen av det Ryningska palatset i närheten).

År 1873 utnämndes han till hovintendent och år 1874 till agré av Konstakadmeien. Söderlund kom inte att gå till historien som en stor arkitekt men har trots det ritat en rad byggnader som t.ex. läroverkshuset i Söderhamn, Dagtorps kyrka, Oskars kyrka, Kårböle kyrka m.fl.

Söderlund dog år 1875 i Stockholm vid endast 49 års ålder.Test