Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Johan Erik Erikson

Bild på Johan Erik Erikson

 

Information om Johan Erik Erikson

Född: 1838-5-29, Näs, Dalarna
Död: 1883-1-11, Stockholm

Johan Erik Eriksson föddes i Avesta (Näs) i Dalarna år 1838, hans far var hemmansägaren Eric Jansson och hans mor var Elisabeth Andersdotter. Sannolikt så flyttade familjen några år efter han fötts till Nyköpingsområdet för där började Erikson skolan och blev senare elev vid Nyköpings bruk och mekaniska verkstad åren 1860-1863.

År 1863 flyttade han till Stockholm och gjorde praktik vid Bergsunds mekaniska verkstad vid Liljeholmsviken där man bl.a. tillverkade ångfartyg, ångmaskiner mm. År 1867 använda han alla sina sparade pengar för att göra en resa till Paris för att gå på världsutställningen där det fanns hela 50 226 utställare från hela världen. Några pengar till hemresan hade han inte utan fick anställning av greve Per Ambjörn Sparre och de utvecklade ett snabbskjutande gevär som de sålde till ett antal länder, nu hade han pengar för hemresan och återvände till Sverige år 1868.

I Nyköping hade han lärt känna ingenjör L.A.L Söderström och år 1868 började de arbeta tillsammans med bl.a. att utveckla en förbättrad version av varmluftsmaskinen som de tog patent på. De hade stor framgång med maskinen och bara i Frankrike sålde mer än 1000 maskiner. Senare kom de även att förbättra gasmaskinen som de också lyckades sälja ett antal av.

Erikson hade nu lyckats skapa sig en framgångsrik egen verksamhet men så kom det Fransk-tyska kriget åren 1870-1871 och kastade allt på ända, han gjorde stora förluster och var tvungen att resa tillbaka till Sverige. År 1870, precis före kriget, gifte han sig med fransyskan Angéle Marie Caroline De la haut (1851-1901) och de fick ett okänt antal barn.

Tillbaka i Sverige och Stockholm började han på en mekanisk verkstad där han tillverkade sina gasmaskiner till Nobels nitroglycerinfabrik vid Vinterviken. Snart var det full far igen och han öppnade en egen verkstad på Luntmarkaregatan. Där konstruerade han även en brandspruta som han fick patent på tillsammans med Anton Bergman. Snart övergick Erikson till att arbeta med ångmaskiner och år 1880 konstruerade han en sådan för att framställa elektricitet, han hade då fått generalagenturen för Siemens & Halske i Sverige. Han gör flera installationer av elverket, bland annat vid det som senare skulle bli Bollhustäppan i Gamla Stan där han levererade ström till slottet och riksdagen.

Erikson skulle senare även konstruera och tillverka strålkastare till försvaret, främst flottan, mindre ångmaskiner till fartyg mm Hans verkstad blev Sveriges första elektriska företag och han skulle även tillverka räknemaskiner, filmprojektorer och en rad andra tekniska apparater.

Erikson dog år 1883 och ligger begravd i Stockholm.Test