Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Johan Bergstral

Bild på Johan Bergstral

 

Information om Johan Bergstral

Född: 1715-9-7, Karlstad
Död: 1795-4-11, Stockholm

Johan Bergstral föddes år 1715 i Karlstad som Johan Bergius, hans far var rådmannen Johan Bergius och han mor var Kristina Gravall. Vi vet inte hur många syskon han hade men en yngre bror vid namn Anders (1718-1793) finns dokumenterat. Han växte upp i Karlstad där han också gick i skola för att år 1936-1741 studera på Uppsala universitet. Det var också under studieåren i Uppsala som han ändrade sitt namn till Bergstral för att undvika förväxling med andra studenter som hade samma namn.

Efter examen i Uppsala hade hand under en kort tid en läkarpraktik i Stockholm men reste snart till Paris för att fortsätta sina studier. Där hade han stor framgång och fick stora insikter i kroppens anatomi men även inom kemin. Han kom tillbaka till Sverige år 1752 och år 1754 utses han till assessor i Collegium medicum samt till amiralitetsläkare i Stockholm.

Under tiden i Paris gifte han sig med Margareta Lafont (död 1779), de kom att få dottern Louise.

Bergstral kom aldrig att blir en framstående läkare avseende den praktiska hanteringen av yrket utan han förtjänster om att ligga på det administrativa området. Under hans ledning kom Collegium medicum att nå stora framgångar och bidra med utveckling av läkaryrket till att bli mer en vetenskap med klarar riktlinjer och regler.

Han levde även privat som har han gjorde i sitt yrke och år 1760 köper han den största delen av Ryningska palatset som han kom att bygga om ganska dramatiskt, till viss del p.g.a. en större brand som förstörde stora delar av husets inre. Senare köper han även den resterande delen så att han vid sin död år 1795 (vid 80-års ålder) kan låta sin dotter Louise och hennes man ärva hela fastigheten samt en rad andra egendomar runt om i landet.Test