Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Jacques-Philippe Bouchardon

Bild på Jacques-Philippe Bouchardon

 

Information om Jacques-Philippe Bouchardon

Född: 1711-5-1, Chaumont i Frankrike
Död: 1753-12-19, Stockholm

Jacques-Philippe Bouchardon föddes i Frankrike år 1711, han var son till Jean-Baptiste Bouchardon (fransk skulptör och arkitekt) och bror till Edmé Bouchardon (fransk skulptör som bl.a. gjort skulpturen Hercules som idag ses på Louvren i Paris och påven Clemens XII:s byst som står i S:t Peterskyrkan i Rom).

Jacques studerade i Rom under brodern Edmés ledning för att sedan flytta tillsammans med brodern till Paris och utvecklades till en aktad skulptör. Det var i Paris som har på 1730-talet träffade Carl Gustaf Tessin och Carl Hårleman som år 1740 rekryterade honom till bygget av det Kungliga slottet i Stockholm

Den 15:e oktober år 1741 kommer Bouchardon Stockholm och blir utnämnd till Kunglig hovstatybildhuggare. Tillsammans med Guillaume Taraval undervisade han bl.a. på Kungliga Ritarekademien, nuvarande Kungliga Akademien för de fria konsterna (Konstakademien).

Bouchardon har gjort ett antal verk i Stockholm med bl.a. en av de kvinnliga allegorierna i Rikssalen, de s.k. Enleveringsgrupperna utanför det Södra valvet på det Kungliga slottet. Sina största konstnärliga verk är dock sannolikt de porträttskulpturer han gjort av t.ex. Karl XII på det Kungliga slottet, Fredrik I i Vetenskapsakademiens sessionssal, Carl Hårleman i Stockholms observatorium m.fl.

Bouchardon dör relativt ung (42 år gammal) i Stockholm den 19:e december år 1753.Test