Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Holger Edvard Maria Blom

Bild på Holger Edvard Maria Blom

 

Information om Holger Edvard Maria Blom

Född: 1906-8-2, Stockholm
Död: 1996-3-2, Stockholm

Holger Edvard Maria Blom föddes år 1906 i Stockholm, han växte upp i en ganska välbärgad familj i innerstaden där han också studerade. Han tog studentexamen år 1924 vid Norra Real och fortsatte på arkitektlinjen vid Tekniska högskolan, parallellt med studierna på Tekniska högskolan läste han också på Konstakademien. Han hann också med lite praktik vid Krüger & Toll i bl.a. Paris. Redan vid dessa unga år visade han m.a.o. sin enorma arbetskapacitet som gränsade till att vara arbetsnarkoman.

Under åren 1932-1938 arbetade han på Stockholms stadsplanekontor, trafikkommitttén och en del andra funktioner inom stadens olika förvaltningar. År 1938 utsågs han till Stadsträdgårdsmästare och det var en tjänst han skulle ha fram till sin pensionering år 1971, under de åren skulle han komma att ha en stor och direkt påverkan på staden och dess utformning.

När det gäller Gamla Stan i Stockholm som har relativt få parker har ändå Blom påverkat stadsdelen genom Riddarholmsparterren (nuvarande Ever Taubes terrass), tillkomsten av Riksplan som park år 1983 (12 år efter hans pensionering), utformningen av Strömparterren under ombyggnaderna år 1938, utformningen av Cepheusgården på 1930-talet, lekparkerna Storkyrkans gård och Junotäppan på 1930-talet mm.

När det gäller övriga Stockholm är hans avtryck så mycket större. Rålambshovsparken, Fredhällsparken, utformningen av Norr Mälarstrand vara alla antingen skapade av honom eller kraftigt påverkade i utformningen av honom. Parkteatern i Stockholm var något han bidrog till att komma fram tillsammans med skådespelaren Helge Hagerman. Svampen på Stureplan är det många stockholmare dagligen ser, ett av hans arkitektoniska verk, Blå bodarna i den nu rivna Slussen, rotundan vid Norra bantorget med mycket mera.

Blom var också en troende katolik och det är han som har ritat den romerska-katolska kyrkan i Uppsala, den första katolska kyrkan i Uppsala sedan reformationen på 1540-talet.

Blom dog år 1996 och ligger begravd på den katolska begravningsplatsen i StockholmTest