Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Herman Magnus af Petersen

Bild på Herman Magnus af Petersen

 

Information om Herman Magnus af Petersen

Född: 1842--, Stockholm
Död: 1903--, Stockholm

Herman Magnus af Petersens föddes år 1842 i Stockholm, hans far var kaptenen Carl Herman af Petersens (1801-1843) och hans mor var Sofia Dahlqvist (1818-1900). Hans far dog när han bara var 1 år gammal och hans mor gifte om sig med Carl Hampus Montgomery och de fick 7 barn som blev hans halvsyskon.

Som enda sonen blev han också förvaltare av den Petersenska fiedeikommissen vid faderns död vilket bl.a. innebar att han i praktiken kom att äga det stora huset vid Munkbron/Lilla Nygatan i Gamla Stan som kallas för det Petersenska huset samt den stora egendomen Erstavik i Nacka. Han föddes m.a.o. till en betydande förmögenhet och hade inte behövt arbeta under hela sitt liv.

Han gifte sig år 1867 med Sofia Albertina Charlotta Augusta Eleonora Catharina Stenbock (1843-1916) och de fick ett barn, August Herman (1868-1943).

Han kom att arbeta som förste hovjägmästare och det var under hans tid som den stora tillbyggnaden på det Petersenska huset mot Mälaren skedde, enligt många förstördes då husets vackra utseende för alltid. Han var också den som sålde en del av Erstaviks mark, närmare bestämt 890 hektar år 1889 till Knut Wallenberg som lät bygga det vi idag kallar för Saltsjöbaden på platsen. Än idag finns det släktingar som bor i Saltsjöbaden ur släkten af Petersens men som p.g.a. honom inte längre är ägare till området utan boende som de flesta andra.

Herman Magnus af Petersens dog år 1903.Test