Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Haquin Spegel

Bild på Haquin Spegel

 

Information om Haquin Spegel

Född: 1645-6-14, Ronneby
Död: 1714-4-17, Uppsala

Håkan Spegel föddes i Ronneby år 1645, hans far var köpmannen i Ronneby Daniel Håkansson Spegel och hans mor var Margareta Fischer. Han var deras enda barn som nådde vuxen ålder. Ronneby var vid den här tiden dansk men då hans far dog när han var ung flyttade han och hans mor till hans farbröder som bodde i Småland (svenskt) där han växte upp.

År 1658 skickades han till katedralskolan i Lund som det året blev svenskt via freden Roskilde där Danmark bl.a. avträdde Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän, Bornholm och Trondheims län till Sverige. År 1662 reste han till Greifswald, Rostock, Wittenberg , Leipzig, Leiden och Oxford och studerade vid universiteten i de städerna. Han var säkert inte länge på något ställe för redan år 1664 var han tillbaka i Lund. Han blev dock påverkad av den s.k. Cartesianismen* samt den engelska litteraturen som han skulle behålla ett intresse för under hela sitt liv.

År 1669 prästvigs Spegel och det är nu han ändrar sitt förnamn från Håkan till Haquin. Året efter ger han ut sin första dikt som han läste vid begravningen av Ekedahl. År 1671 blir han änkedrottning Hedvig Eleonoras hovpredikant, sannolikt på rekommendationer av hans välgörare Gustaf Otto Stenbock, vid hovet blir han också god vän med diktaren Erik Lindschöld.

År 1675 utnämns Spegel till överhovpredikant och blir dessutom kung Karl XI:s biktfader, han följer också med kungen på dennes krig i Skåne mot Danmark. Han hade också kungens uppdrag att i sin dagbok skildra händelserna vilken han efter kriget gav till kungen för att läsa, dagboken kom senare att tryckas. Han får en nära relation med kungen och år 1680 är det Spegel som viger kung Karl XI med den danska prinsessan Ulrika Eleonora på skottorps slott nära Halmstad.

Åren 1680-1685 tillbringade han på Gotland där han hade kungens uppdrag att få de danskvänliga gotlänningarna att bli mer svenskvänliga, vilket han lyckades med och år 1685 blev han utnämnd till biskop i Skara. Efter 6 år blev han utnämnd till biskop i Linköping men han arbetade också med ett stor omorganisationsarbete inom kyrkan. Ett resultat blev den nya kyrkolagen och som ledde till utgivandet av en ny katekes vilket blev ett huvudarbete för Spegel.

År 1683, under sin tid på Gotland, gifte han sig med Anna Gertrud Schultin (1655-1730) som var änka efter biskop Brodinus i Visby. De kom att få 4 barn.

Spegel kom att skriva ett stort antal psalmer (drygt 60) men blev också engagerad i en ny bibel under ledning av Swedenborg, bibeln kom senare att kallas för Karl XI:s bibel. Spegels stora stund kom år 1711 då han utnämndes till ärkebiskop i Sverige och det var nu hans storhet visade sig. Han skulle under endast de 3 år han var ärkebiskop införa en rad mer humana arbetssätt i kyrkan. Förutom detta blev hans stora insatser psalmerna och historiska verk som "Glossarium Sveogothicum" och "Then Swenska kyrkohistorien".

*Cartesianismen är en filosofisk teori av René Descartes som baseras på en fullständig åtskillnad mellan kroppen och själen och skrevs senare ner av Descartes i skriften "Principia Philosofhiæ".Test