Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Hans Jacob Kristler

Bild på Hans Jacob Kristler

 

Information om Hans Jacob Kristler

Född: 1592-6-27, Strasbourg
Död: 1645--, Moskva

Hans Jacob Kristler föddes år 1592 i Strasbourg i Frankrike, hans far var trädgårdsmästaren Hans Kristler och hans mors namn var Katharina. Vi vet inget om Kristlers uppväxt i Frankrike eller var han utbildade sig men vi vet att han var verksam som byggmästare, tillsammans med sin farbror, i Riga under 1620-talet och det var där han träffade Jakob De la Gardie som bjöd in honom till Sverige.

År 1630 anlände han till Stockholm för att rita det stora palatset Maklös som byggdes under hans ledning åren 1635-1643. Makalös blev kanske det mest omtalade palatset förutom de kungliga slotten i Sveriges historia. Under den här tiden ritade även Kristler ombyggnaden av Tyska kyrkan i Gamla Stan (den tvåskeppiga kyrkan byggdes åren 1638-1642) från den mindre enskeppiga kyrkan som byggdes redan på 1570-talet. Det var även Kristler som lät rita den ståtliga sydportalen som Tyska kyrkan har idag.

Palatset Makalös utformades av Kristler efter inspiration från italienska 1500-tals villor med arkadsmyckade fasader som vänder sig mot Norrström och mot Norrmalm, kanske var det från de ståtliga palatsen i Venedig som dessa idé togs. Kristler var den första verkliga arkitekten i Sverige, före den som man officiellt säger vara Sveriges första arkitekt, Simon de la Vallée. Han ritade dock inte efter en lika strikt arkitektonisk utformning och blir därmed ett mellanting mellan en arkitekt och murarmästare.

Kristler reste år 1643 till Moskva för att där urföra en byggnation av en stenbro över Moskvafloden men skulle återvända till Stockholm inom 2 år, så blev det inte då Kristler dog i Moskva år 1645. Kristlers förslag till stenbro över floden skulle dock komma att byggas, fast ca 40 år efter hans död men efter hans ursprungliga planer.Test