Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Gustav Vasa

Bild på Gustav Vasa

 

Information om Gustav Vasa

Född: 1496-5-12,
Död: 1560-9-29, Stockholm

Gustav Eriksson Vasa föddes år 1496 på Lindholmens gård i dagens Vallentuna, hans far var Erik Johansson Vasa (1470-1520) och hans mor var Cecilia Månsdotter Eka (1475-1522).Gustav var det äldsta barnet men hade syskonen Margareta (1497-1536), Magnus (1501-1529), Anna (1503-1545), Märta (1507-1522) och Emerentia (1507-1522).

Vasa växte upp på Rydboholms slott som var Vasaättens huvudbostad under 1500-talet som de kom över genom giftemål med Stureätten som var de första kända ägarna till egendomen. Det var sannolikt här som Vasa fick sin första undervisning men vi vet att han redan år 1509 började sina studier vid Uppsala universitet, det gick inte så bra med studierna och redan efter 2 år lämnade han skolan. Han lär då ha sagt till sin lärare, magister Ivan, "Jag tör giva dig och din skola tusende djävlar". Kanske berodde detta på hans dåliga kunskaper i latin som undervisningen skedde på eller så var det något annat, det är ej dokumenterat.

År 1514 kom han till hovet i Stockholm som då var centrerat runt riksföreståndaren Sten Sture d.y. som inte stod på särskild god fot med unionskungen Kristian II. Han deltog i Sten Stures båda fältslag mot Kristian II, år 1517 och 1518. Det han inte deltog i var Stockholms blodbad år 1520 när Kristian II mördade ett stort antal människor i Stockholm. Det var då Vasa far blev avrättad och hans mor och två av hans systrar, Märta och Emerentina, dog i fångenskap i Köpenhamn (troligen av pesten) två år senare. Det innebar att kung Kristian II (kallad tyrann i Sverige) mördad halva hans familj, 4 personer, vilket gör att man kan enklare förstå det hat Vasa kände mot Kristian II och danskar.

Gustav Vasa tågar in i Stockholm 1523

Under åren 1520-1523 reser Vasa runt i Sverige, främst i Dalarna, för att få till ett uppror mot kung Kristian II och år 1523 står han med en armé utanför Stockholm och belägrar staden. Nu blir det Kristian II som får ge sig av och den 6:e juni* år 1523 på riksdagen i Strängnäs utses han till Svensk kung. På midsommarafton (24:e juni) samma år tågar han in i Stockholm vilket är skildrat på en tavla av Carl Larsson som just heter "Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523" (se bilden ovan). I just den stunden räknar man att medeltiden tog slut i Sverige och att renässansen började.

Den 12:e januari år 1528 blir han krönt till kung och år 1544 vid riksdagen i Västerås driver han igenom att Sverige blir ett arvkungadöme där kronan ärvs från far till äldsta son. År 1980 ändrades detta till att gälla äldsta barn, d.v.s. även dotter. Vasa blir inte accepterad som Sveriges rättmätige kung av stora delar av omvärlden och det resulterar i ett antal krig med Danmark men också Lübeck som då var den ledande handelsmakten i området. Detta innebär bl.a. att Vasa får svårt att hitta en utländsk prinsessa att gifta sig med, trots det lyckas han bli gift med Katarina av Sachsen-Lauenburg och de får sonen Erik men Katarina dör redan år 1535. Vasa gifter om sig redan år 1536, men nu med en svensk adelsdam, Margareta Eriksdotter Leijonhufvud och de kommer att få 10 barn varav 2 blir kungar och efterträder den äldsta sonen Erik.

Vasa genomför ett stort antal förändringar i Sverige. Han centraliserar makten till kungen och minskar adelns makt. Han genomför reduktionen där ett stort antal egendomar som ägs av adeln dras in till kronan, samma sak gäller kyrkorna. Han genomför reformationen där Sverige går från att vara ett katolskt land till att bli ett protestantiskt och år 1541 kommer Gustav Vasas bibel ut och den är på svenska till skillnad från den tidigare använda bibeln som var skriven på latin.

Vasa anses ha varit en relativt hänsynslös härskare som lade sig i alla detaljer och alltid skulle ha sin vilja fram, han litade inte på någon. Han var också en sparsam härskare och vid hans död var det god ordning på den svenska ekonomin.

Vasa dog år 1560 och efterträddes av sin äldsta son, Erik XIV. Vasa ligger begravd i Uppsala domkyrka.

*Den 6:e juni år 1523 väljs Gustav Vasa till kung i Sverige, vilket är huvudanledningen till att den svenska nationaldagen är den 6:e juni.Test