Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Gustav II Adolf Vasa

Bild på Gustav II Adolf Vasa

 

Information om Gustav II Adolf Vasa

Född: 1594-12-9, Stockholm
Död: 1632-11-6, Lützen

Gustav Adolf Vasa* (kung Gustav II Adolf) föddes år 1594 på slottet Tre Kronor i Stockholm, hans far var riksrådets förman hertig Karl Vasa (1550-1611) och hans mor var Kristina av Holstein-Gottorp (1573-1625). Han växte upp med 1 halvsyster, Katarina (1584-1638) som senare skulle bli mor åt kung Karl X Gustav. Han hade 1 syster, Maria Elisabeth (1596-1618) och en bror, Karl Filip (1601-1622) samt en oäkta halvbror, Carl Carlsson Gyllenhielm (1574-1650). Vi har endast tagit med de som uppnådde vuxen ålder.

Vid tidpunkten när han föddes år 1594 var inte hans far svensk kung, det var istället hans kusin, Sigismund I och det var inte ens troligt att han skulle bli kung. P.g.a. detta var inte heller Gustav Adolfs första uppfostran den för en kung utan den för en blivande högadelsperson, detta ändrades dock år 1604** när hans far utsågs till svensk kung, Karl IX, efter stora stridigheter med Sigismund.

Gustav Adolf får fr.o.m. år 1604 utbildning baserat på att han skall bli kung efter sin far och bland det allra viktigaste var det militära för Sverige var omgivet av fiender, Danmark, Polen och Ryssland. Det är också så att när hans far dör år 1611 är Sverige mycket riktigt i krig med alla dessa tre länder. Han är bara 17 år gammal, landet är fattigt och armén är eftersatt.

Det är kanske nu som de finner varandra på riktigt, trots att Gustav II Adolf har känt Axel Oxenstierna i hela sitt liv. År 1612 utser han Axel Oxenstierna till rikskansler och hans allra närmaste man, så skulle det bli under resten av hans liv och rikskanslern skulle fortsätta styra landet efter hans död år 1632 fram tills att Gustav II Adolfs dotter, Kristina tog över regeringen år 1644. De blev ett fantastisk team skulle man säga idag, Gustav II Adolf som blev en av världens främsta militära härförare och Oxenstierna som blev hans motsvarighet på det administrativa området.

Det är Gustav II Adolf som ger order om att skapa den s.k. Skeppsbroraden i Stockholm för att försköna den svenska huvudstaden och ge den ett mer imponerande yttre. Det är Oxenstierna som år 1611 beslutar om att permanent förlägga några av de administrativa funktionerna permanent till Stockholm och därmed formellt göra Stockholm till Sveriges huvudstad. Det är under Gustav II Adolfs tid som kung (och Oxenstiernas tid som rikskansler) som statsrätten i landet får fastare former, som rikets förvaltning får tydliga regler och ansvariga, som nya regeringsformer kommer på plats, som lagväsendet får ny rättegångsordning, som hovrätterna bildas, som postverket skapas, som utbildningsväsendet formas som skatteväsendet förenklas och förtydligas. Ja, kort sagt som grunden till det moderna Sverige läggs.

Det som kung Gustav II Adolf går till eftervärlden för är dock inte det ovan nämnda utan sina insatser i det 30-åriga kriget där Sverige går från att vara ett fattigt land i Europas utkant till att bli ett av Europas stormakter tillsammans med Frankrike, England och Spanien. Gustav II Adolf är den enda svenska kung som av Sveriges riksdag fått tilltalsnamnet "Den store".

Gustav II Adolf dör dock redan år 1632, bara 3 år efter att han gripit in i det 30-åriga kriget. Trots det räknas han till världens största militära genier. Den militära apparat han skapade i Sverige gjord att landet klarade av att producera enastående härförare fram till krigets slut år 1648 och bli erkänt som en ledande stat i Europa. Det Gustav II Adolf inte var lika bra på var att säkra tronföljden.

Gustav II Adolf gifter sig år 1620 med Maria Eleonora av Brandenburg och de får ett barn, Kristina (1626-1689), Gustav II Adolf får ytterligare ett men det är utom äktenskapet, Gustaf Gustafsson af Wasaborg (1616-1653). Kristina blev regerande drottning av Sverige efter Gustav II Adolfs död men hon gifte sig aldrig och med henne gick Vasaätten i graven som kunglig ätt i Sverige, men det är en annan historia.

*Vi redovisar endast ett sammandrag av kung Gustav II Adolfs gärningar på denna sida och rekommenderar vidare läsningar om hans liv och gärningar för den som är intresserad via böcker och mer utförligare skrifter.
**Vid den här tiden hade även Sigismunds son, Vladislav blivit fråntagen sin rätt till tronen samt att hertig Johan av Östergötland som var halvbror till Sigismund hade avsagt sig sin rätt till tronen. Det var dock först år 1618 när Johan dog som Gustav II Adolf blev fullt legitim enligt alla förutom Sigismund som aldrig erkände vare sig Karl IX, Gustav II Adolf eller drottning Kristina. Detta kom att orsaka flera krig mellan Polen och Sverige.Test