Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Gustaf Ivar Cedervall

Bild på Gustaf Ivar Cedervall

 

Information om Gustaf Ivar Cedervall

Född: 1863-05-17, Stockholm,Hedvig Eleonoras församling
Död: 1928-05-11, Stockholm, Brännkyrka

Gustaf Ivar Cedervall föddes år 1863 i Stockholm (Hedvig Eleonora) där han bodde i hela sitt liv. Hans far var snickarmästaren Johan Eric Cedervall och hans mor var Johanna Charlotta Wallin.

Han var en svensk bildhuggare som förutom de två Riksbankslejonen har han också gjort ritningarna till de stora kandelabrarna utanför Operan på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Skulpturen och fontänen "Pojke med snäcka" som står på Saltsjötorget i Södertälje gjordes också sannolikt av Cedervall år 1911. Han är också utställd på Nationalmuseum med 3 mindre skulpturer i zink och brons, bl.a. "Lifskampen".

Förutom de båda stora Riksbankslejonen är kanske det mest synliga utsmyckningarna som han gjorde inne i Konserthuset i Stockholm. Här kan man se de stora stuckarbetena i Grünewaldssalen (tak och väggar) samt de förgyllda kaptiälen i Stora Salen.

Han byggde huset vid Falkvägen 5 i Älvsjö år 1912 som år 2011 utsågs till Sveriges vackraste villa av tidningen Vi i villa. Husets utformning skall enligt uppgift vara en inspiration av Anders Zorns Zorngården i Mora och där hade han, i takvåningen, sin atelje.

Han gifte sig med Gertrud Örling (1875-1928) år 1890 och de fick 6 barn, 3 pojkar (Johan, Sven och Bror) och 3 flickor (Svea, Signe och Gertrud). Han dog år 1928 (i Brännkyrka) och ligger begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm. Bilden på Cedervall är den relief som finns på hans gravsten.Test