Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Giacomo Barozzi da Vignola

Bild på Giacomo Barozzi da Vignola

 

Information om Giacomo Barozzi da Vignola

Född: 1507-10-1, Vignola, Italien
Död: 1573-6-7, Rom

Giacomo Barozzi da Vignola (kallades för Vignola) föddes år 1507 i staden Vignola nära Modena, han skulle bli en av 1500-talets stora italienska arkitekter.

Han började med att måla perspektivritningar för hantverkare i Bologna och reste år 1536 till Rom för att göra mätningar av gamla romerska tempel för att få reda på deras proportioner samt att publicera resultaten. Han blev inbjuden av kung Frans I av Frankrike att komma till Paris och hjälpa till vid renoveringen av slottet Fontainebleau, han stannade där åren 1541-1543.

När han kom tillbaka till Rom började han arbeta för Farnese familjen och påven Julius III som utnämnde honom till din arkitekt. Troligen ritade han år 1550 påvens villa, Villa Giulia, tillsammans med arkitekten Giorgio Vasari som bl.a. har ritat ett av världens mest kända museer - Uffiziderna i Florens.

År 1559 ritade han och ledde bygget av Villa Farnese i Caparola nordväst om Rom på uppdrag av kardinal Alessandro Farnese. Villan är ett av renässansens främsta arkitektoniska byggnadsverk där man för första gången inte använde skulpturer etc. som främsta utsmyckning utan istället använde själva arkitekturens harmoni. Vi kallar idag arkitektstilen för "Manierism" som kommer från italienskans "maniera" som betyder stilfullhet och symboliseras av harmoni och jämvikt.

Vignolas kanske främsta byggnadsverk är dock jesuiternas moderkyrka "Il Gesú" i Rom som han ritade år 1568 och som kom att färdigställas år 1584, efter hans död år 1573. Arkitekturen av kyrkan kom att inleda det vi idag kallar för barocken, en av de stora arkitekturstilarna i världen.

Vignola gav år 1563 ut skriften "Regole delli cinque ordini d´Architettura" vilket ungefär betyder "De fem reglerna för arkitekturen" som under många århundraden framåt skulle vara en av arkitekturens viktigaste dokument.

Vignola dör år 1573 i Rom och år 1973 flyttades hans grav till Patheon i Rom som var en av hans stora arkitektoniska inspirationer.Test