Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Fredrik Blom

Bild på Fredrik Blom

 

Information om Fredrik Blom

Född: 1781-1-24, Karlskorna
Död: 1853-9-25, Stockholm

Fredrik Blom föddes i Karlskrona år 1781, hans far var kompassmakaren Peter Andreas Blom och hans mor var Ingeborg Pihl. Vi vet inget om hur många syskon han hade eller om deras yrken etc. Vi vet dock att Blom tidigt började utbilda sig till tekniker och arkitekt bl.a. vid flottans anläggningar i Karlskrona.

På 1790-talet gick han i lära hos bildhuggare anställda vid flottbasen vilket gjorde att han kunde börja studera vid Konstakademien i Stockholm där han kanske viktigaste lärare blev arkitekten och konstnären Louis Jean Desprez (1743-1804). Han fortsatte sin karriär inom flottan och blev major vid flottans mekaniska kår år 1812.

År 1817 blev han utsedd till arkitekt för kronans allmänna byggnader i Stockholm samtidigt som han också utsågs till professor vid Konstakademien. Under perioden 1820-1848 kom han att rita några av Sveriges främsta byggnader i den s.k. Emiprestilen där kanske den främsta byggnaden av dem alla är Skeppsholmskyrkan i Stockholm, Posthuset i Gamla Stan i Stockholm, Kastellet på Kastellholmen i Stockholm och Rosendals slott i Stockholm. Merparten av dessa var ombyggnader där han förvandlade dessa till moderna i den nya Empirestilen som i Sverige också gick under beteckningen Karl Johanstilen.

En annan sak som han kom att bli mycket känd för var hans idé att prefabricera hus i trä, det hade aldrig gjorts tidigare. Dessa hus kom att exporteras till flera länder bl.a. Ryssland. En byggnad i Sverige där han använde samma teknik även om det inte var tänka att kunna flyttas var Rosendals slott som han byggde åren 1823-1827.

Blom kom att rita ett stort antal byggnader runt om i Sverige under sin aktiva period, han dog år 1853 i Stockholm. Vad vi vet så gifte han sig aldrig och fick inga barn.Test