Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Erik von der Linde

Bild på Erik von der Linde

 

Information om Erik von der Linde

Född: --,
Död: 1636--, Stockholm

Erik Larsson (adlad von der Linde år 1631) föddes i Stockholm, troligen någon gång på 1570-talet. Hans far var guldsmeden och borgmästaren i Stockholm Lars Eriksson (död 1611) och hans mor var Margareta Pedersdotter. Vi vet att han växte upp i Stockholm och hade minst ett syskon, systern Anna Larsdotter (död 1638). Han började helt säkert att arbeta hos sin far i unga år men avseende hans skolgång finns det inga uppgifter.

Fadern hade invandrat från Holland till Stockholm, troligen på 1560-talet och etablerat sig som handelsman och guldsmed, han hade även år 1567 köpt ett hus vid Brunnsgränd nära Österlånggatan. Det var faderns kontakter med bl.a. Holland, Tyskland och hela vägen ner till Spanien som Erik Larsson kunde utnyttja då han på 1590-talet reste ut i Europa för att studera och etablera handelskontakter.

När han återvände till Stockholm började han importera vin, salt och lyxvaror som adeln och andra förmögna personer gärna ville köpa. Troligen var det också nu i början av 1600-talet han gifte sig för första gången, hustruns namn var Helena Huusman (dotter till borgaren Henrik Huusman) och de fick 2 barn tillsammans (Anna och Maria*). Helena Huusman dog dock inom kort och år 1606 gifter han om sig med Vendela Jacobsdotter Lohrman (död 1657)** och de fick minst 7 barn tillsammans (Gertrud, Margareta, Lorentz, Erik, Jakob, Vendela och Elisabeth).

År 1604 blir Erik Larsson borgare i Stockholm och fortsätter expandera sin handelsverksamhet, han går nu också in i den stora svenska exporthandeln med bl.a. koppar och han kommer inom en kort tid att bli en av de absolut rikaste personerna i landet. Hans far dör år 1611 och han kommer via sin mor att få ärva en del av tomten där det von der Lindeska huset ligger idag, det han bygger på slutet av 1620-talet. Det kanske mest påkostade privathuset i hela landet.

Erik Larsson är mycket involverad i den svenska finansieringen av det 30-åriga kriget och reser många gånger till Europa i det ärendet. År 1631 blir han utsedd till räntmästare för krigsinsatsen och samtidig adlad von der Linde. Han lånade också ut av egna pengar till kronan vilka vid hans död år 1636 uppgift till en fordran på staten till ca 70 000 daler kopparmynt.

Erik von der Linde ligger begravd i Storkyrkan i Stockholm.

*Maria gifte sig med styckgjutaren Gerhard Meijer som vi beskriver i bl.a. en specialartikel och konstgjuterier.
**På hennes gravsten i Storkyrkan står det Vendela Jakobsdotter Ros till Segersjö och Malmvik. Både Segersjö och Malmvik var gårdar som ägdes av Erik von der Linde och hans hustru Vendela.Test