Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Erik Eriksson Ryning

Bild på Erik Eriksson Ryning

 

Information om Erik Eriksson Ryning

Född: 1592-11-1, Gimmersta gård i Katrineholm
Död: 1654-12-6, Stockholm

Erik Eriksson Ryning föddes på gården Gimmersta i Katrineholm år 1592, hans far var friherren och ståhållaren i Västerås Erik Nilsson Ryning (-1613) och hans mor var Anna Månsdotter Lilliehöök (1559-1621). Han växter upp på gården tillsammans med sina 5 syskon, Nils, Olof, Ingeborg, Bengt och Christina. Det var också på gården som han fick sin första utbildning.

Efter uppväxten på Gimmersta reste han till Nederländerna där har tjänstgjorde som kadett på ett krigsfartyg men återvände till Sverige för att som gå in vid det s.k. Hovregementet (en del av det Kungliga Majestäts Drabantregemente som även kallades för det Gula regementet och var kungens livgarde) som fänrik. År 1620 följde han med kung Gustav II Adolf på hans friarresa till Tyskland som slutade i giftmålet med Maria Eleonora av Brandeburg.

År 1620 gifte han sig med Maria Elisabeth Kurtzel (1599-1679), de fick vad vi känner till inga barn och ätten Ryning på den manliga sidan dog med honom.

Under resten av 1620-talet var Ryning en uppåtgående stjärna inom den svenska armén, han utnämndes till regementschef, var guvernör i Elbing, generalguvernör i Preussen mm. År 1629 skiftade han från armén till flottan och var ansvarig för den flottstyrka som skulle hålla kapare borta från Stralsund som nu hade anslutit sig till Sverige i den 30-åriga kriget och han ledde en del av den flotta som transporterade över kung Gustav II Adolf och de svenska trupperna till norra Tyskland.

År 1630 hade han nått amirals rang och år 1633 blev han utsedd till riksråd. Hans kanske främsta insatser blev inom det administrativa området där han såg till att bygga ett varv i Alt-Stettin som senare flyttades till staden Kasenburg på ön Usedom. Efter Claes Flemmings död år 1644 tog han i praktiken över ledningen av den svenska flottan och det är under perioden fram till den positionen som han låter bygga det vi idag kallar för det Ryningska palatset som kanske är det mest sönderrenoverade i hela Gamla Stan.

År 1650 lämnade han sin tjänst inom flottan och drog sig mer och mer tillbaka. Förutom agerande på riksdagarna så hördes och syntes han alltmer sällan och år 1654 dog han.Test