Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Erik XIV Vasa

Bild på Erik XIV Vasa

 

Information om Erik XIV Vasa

Född: 1533-12-13, Stockholm
Död: 1577-2-26, Örbyhus slott

Erik Gustavsson Vasa* föddes år 1533 på slottet Tre Kronor i Stockholm, hans far var kung Gustav Vasa (1496-1560) och hans mor var Katarina av Sachsen-Lauenburg (1513-1535). Han var den äldste sonen till Gustav Vasa men det enda barnet till Katarina, alla andra av faderns legitima barn var med Margareta Eriksdotter. Han skulle komma att bli Sveriges kanske enda renässansfurste men också förklarad galen och avsatt av sina närmaste bröder.

När Erik bara var 2 år gammal dör hans mor och hans far gifter snart om sig med Margareta Eriksdotter som blir hans styvmor, enligt vissa källor hade de inte det bästa förhållande vilket kanske även gällde relationen till hans halvbröder.

År 1544 på riksdagen i Västerås beslutar man att Sverige skall bli ett arvkungadöme och därmed blir Erik kronprins, det påverkar nu hans utbildning och en rad andra saker som t.ex. att han kan agera i sin fars ställe när denne inte är på plats i Stockholm. Kort sagt så utbildas Erik att bli en modern upplys renässansfurste som till skillnad från sin far får en gedigen utbildning i att regera.

År 1560 dör kung Gustav Vasa och Erik XIV blir ny kung, han krönes i Uppsala domkyrka den 29:e juni 1561 och det är hans krona som än idag är en av de svenska riksregalierna (kronan). Relationen med sina bröder, Johan, Erik och Magnus är besvärlig då dessa av fadern fick hertigdömen de kan styra till viss del självständigt, speciellt gäller detta Johan och hans relationer med Polen som Erik befinner sig i krig mer.

År 1563-1570 ligger Sverige i krig med Polen, Danmark och Lübeck i det som kallas det Nordiska sjuårskriget vilket kommer att vara Eriks stora huvudproblem under hela hans regeringstid. Han har också problem med relationerna med den svenska adeln, mycket som ett resultat av hans tvist med brodern Johan. Att sedan han psykiska ohälsa tilltar hjälper inte upp situationen.

År 1567 gifter han sig i hemlighet med Karin Månsdotter vilket de tillkännager år 1568 och tar brödernas tålamod med kung Erik XIV slut, upproret över sommaren 1568 slutar med att Erik fängslas och avsätts. Johan blir nu ny kung som Johan III.

Erik stannar i fångenskapen tillsammans med sin hustru Karin fram till sin död år 1577 på Örbyhus slott. Ingen av hans barn med Karin erkänns av Johan som legitima tronföljare men det är först år 1607 när Eriks son Gustav dör som situationen dör ut av sig själv.

Erik XIV anses idag kanske vara den mest framsynte och företagsamma kungen av alla Gustav Vasas söner, helt klart den enda renässansfursten. Han ligger begravd i Västerås domkyrka, dock ej med sin hustru Karin som istället ligger begravd i Åbo domkyrka, hon är den enda svenska drottning som är begravd i Finland.

*Vi redovisar endast ett sammandrag av kung Erik XIV:s gärningar på denna sida och rekommenderar vidare läsningar om hans liv och gärningar för den är intresserad via böcker och andra mer utförligare skrifter.Test