Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

David Klocker Ehrenstrahl

Bild på David Klocker Ehrenstrahl

 

Information om David Klocker Ehrenstrahl

Född: 1628-4-25, Hamburg
Död: 1698-10-23, Stockholm

David Klöcker Ehrenstrahl föddes i Hamburg år 1628, hans far, Klöcker Ehrenstrahl, var skräddare och han mors namn var Otman.

Han kom tidigt i kontakt med svenskar då han var skrivare vid det svenska fredskansliet i samband med fredsförhandlingarna efter det 30-åriga kriget. Han reste till Stockholm på inbjudan av Carl -Gustaf Wrangel år 1651 där han fick arbete på Skoklosters slott. Där målade han bl.a. den Wrangelska familjen.

År 1653 får han plats hos änkedrottningen Maria Eleonora på det Kungliga slottet och han kan resa på en studieresa till Europa år 1655. Han reste till Venedig, Rom m.fl. platser och fick en god kännedom om Italiens 1500- och 1600-tals konst. År 1661 var han tillbaka i Sverige och utnämndes till hovkonterfejare (porträttmålare). Han blir genast en populär porträttmålare och därmed också välbeställd. Han adlades år 1674.

Han har gjort ett stort antal målningar varav de mest kända är den stora plafonden i Riddarhuset, kolossalmålningarna Korsfästelsen och Yttersta domen i Storkyrkan, målningarna av de tre kungarna Karl X Gustaf, Karl XI och Karl XII som hänger i den Stora Gästvåningen på det Kungliga slottet.

Han lät också bygga de Ehrenstrahlska huset som ligger på Svartmangatan 22 vid Tyska brunnsplan.

Ehrenstrahl var gift två gånger, först med Maria Momma och senare med Emerentia Baumann. Han fick en dotter, Anna Maria Ehrenstrahl. Han dog år 1698 i Stockholm och ligger begravd i Storkyrkan.Test