Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Carl Gustaf Tessin

Bild på Carl Gustaf Tessin

 

Information om Carl Gustaf Tessin

Född: 1695-9-5, Stockholm
Död: 1770-1-7, Åkerö slott i Flen

Carl Gustaf Tessin föddes år 1695 i Stockholm, hans far var slottsarkitekten greve Nicodemus Tessin d.y. (1654-1728) och hans mor var Hedvig Eleonora Stenbock (1658-1714). Han var yngst bland 3 barn som nådde vuxen ålder, han hade två äldre systrar, Hedvig Charlotta (1690-1737) och Ulrika Maria (1694-1765).

Tessin föddes i det som idag är Myntkabinettet vid Slottsbacken där familjen hyrde en våning. På hösten år 1697 flyttade dock familjen in i det då nybyggda Tessinska palatset vid Slottsbacken i Stockholm, det var inte helt klart vi inflyttningen utan det skulle dröja ända till år 1701 då de sista delarna av inredningen fanns på plats. Men det var i palatset som Tessin skulle växa upp och få sin första utbildning av en informator.

Tessin visade sig brås på sin far redan tidigt med ett stort intresse för konst och arkitektur. Via sin far fick han träffa betydelsefulla personer och änkedrottningen Hedvig Eleonora (kung Karl XI:s hustru) hjälpte honom att göra en utlandsresa när han bara var drygt 15 år gammal till Frankrike, Italien och Tyskland för att studera konst och arkitektur. Det skulle påverka honom stort och troligen hjälpa honom välja yrkesbana i livet, fast han skulle även bli politiskt aktiv till skillnad från sin far och farfar som höll sig inom konsten och arkitekturens ramar.

År 1718 blev han hovintendent på det Kungliga slottet i Stockholm och år 1723 tog han de första stegen på den politiska banan då han anslöt sig till det holsteinska partiet vars mål var att ersätta kung Fredrik I med Karl Fredrik av Holstein-Gottorp (Fredrik I var gift med kung Karl XII:s syster medan den senare var systerson till kung Karl XII). Vid riksdagen år 1726 bytte han sida och stödde istället kung Fredrik I vilket gav honom en bättre position hos kungen. År 1728 utsågs han till överintendent och att efterträda sin far som ansvarig att slottsbygget, han skulle formellt leda det fram till år 1754 även om det i praktiken var arkitekten Carl Hårleman som utförde arbetet.

År 1724 gifte han sig med Ulrika (Ulla) Lovisa Sparre (af Sundby född 1711 och död 1768) men äktenskapet blev barnlöst. År 1734 lämnade Tessin det holsteinska partiet och anslöt sig istället till hattpartiet som tillsammans med mösspartiet skulle vara de två dominerande politiska partierna i Sverige under 1730-talet fram till 1770-talet när kung Gustav III gjorde slut på den s.k. frihetstiden och återinförde enväldet.

Tessin skulle vara kungaparet, Fredrik I och Ulrika Eleonoras, skyddsling och favorit under 1730- och 1740-talet men tiderna för Tessin blev svårare då Adolf Fredrik blev svensk kung år 1751. Inte p.g.a. av kungen (som var en lättledd person) utan p.g.a. drottning Lovisa Ulrika av Preussen. Orsaken var sannolikt Tessins påverkan på den unge Gustav III som han blivit utsedd som guvernör för år 1747. Han kom även att skriva under en vänskapspakt med Danmark och se till att Gustav III förlovades med den danska prinsessan Sofia Magdalena, allt detta tycket Lovisa Ulrika ytterst illa om och såg till att Tessin hamnade i onåd. År 1754 blev han fråntagen tjänsten som guvernör för kronprinsen och överstemarkskalämbetet. Han var inte längre välkommen på slottet och tvingades i pension.

Hans fullständiga ruin blev när mössorna segrade i valet år 1766 och såg till att hans rådspension minskades och man försökte även ta ifrån honom hans hem, droppen blev när hans älskade hustru dog år 1768. Kung Gustav III skulle dock återupprätta honom något då kungen år 1769 besökte honom i hans hem på Åkerö slott och senare även såg till att han fick tillbaka sin pension.

Tessin dog år 1770 i Stockholm och begravdes i Bettna kyrka nära Strängnäs.Test