Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Hans Axel von Fersen

Bild på Hans Axel von Fersen

 

Information om Hans Axel von Fersen

Född: 1755-9-4, Stockholm
Död: 1810-6-20, Stockholm

Hans Axel von Fersen föddes år 1755 i Stockholm, hans far var fältmarskalken och greven Axel von Fersen d.ä. (1719-1794) och hans mor var Hedvig Catharina De la Gardie (1732-1800). Han hade 3 syskon, brodern Fabian Reinhold (1762-1818), systern Eva Sofia (1757-1816) och systern Hedvig Eleonora (1753-1792).

Det går inte på några få rader beskriva allt Axel von Fersen gjorde och var med om. Han var troligen älskare till Marie-Antoinette, troligen far till hennes andra son, stred med general Washington i Amerikanska frihetskriget, räddade nästan kung Ludvig XVI och dennes familj undan giljotinen, kung Gustav III:s favorit, riksmarskalk av Sverige, kansler och dessutom en av de få personer som lynchats i Stockholm och fått ett antal monument resta efter sig. Detta är ämnet för en spännande aktionfilm eller bok *och inte en personbeskrivning, men vi gör ett försök i alla fall nedan.

von Fersen fick en gedigen utbildning och skulle senare i livet prata och skriva flytande 5 språk förutom svenska (Engelska, Tyska, Franska, Italienska och Latin). Åren 1770-1774 reste han runt i Europa och gick bl.a. på krigsskolorna i Braunschweig och Turin, han hann t.o.m. att besöka Voltair i Paris. Efter ett sista stopp i London återvände han till Stockholm år 1774 i december och deltog i hovlivet runt kung Gustav III som han snart blev på god fot med.

År 1778 återvände han till Paris och träffade då den franska drottningen Marie-Antoinette och blev sannolikt hennes älskare under några år. År 1780 reser han till Amerika och blev adjutant till den franska generalen de Rocham-beau och deltar även i slaget vid Yorktown år 1781 där han utmärkte sig. Han fick senare den amerikanska Cencinnatiorden för sina insatser under befrielsekriget.

År 1783 följde han med kung Gustav III på dennes resa till Italien och fick åter möjlighet att träffa Marie-Antoinette under deras besök i Paris. År 1785 återvänder han igen till Paris där han skulle stanna till år 1791. Under den här tiden fick han möjligen en son tillsammans med Marie-Antoinette men helt säkert är att han gjorde ett försök att rädda det franska kungaparet undan giljotinen år 1791, räddningsförsöket misslyckades men han lyckades klara sig undan och vistades fram till år 1794 i Brussel. Under tiden i Brussel försökte han via diplomati rädda kungaparet men också skapa en allians mot den franska revolutionsregeringen. Båda misslyckades och år 1791 återvände han till Stockholm, lagom till att vara med när kung Gustav III mördas på operans maskeradbal den 16:e mars samma år.

Under förmyndarregeringen åren 1792-1796 är han inte speciellt önskvärd av hertig Karl (Gustav III:s bror) som leder denna, fast det är Gustaf Adolf Reuterholm som är den verkliga ledaren av Sverige under de åren och han var inte vän av Axel von Fersen (han var ingen vän av några vänner till den då döda kung Gustav III). När Gustav Adolf tillträder som kung Gustav IV Adolf ändras allt igen. Han utses till kansler och riksmarskalk och bistår kungen i en rad frågor och följer med honom till Svenska Pommern efter han förklarat krig mot Napoleon år 1805.

Efter att kung Gustav IV Adolf, troligen på uppdrag av eller inblandning av sin farbror hertigen Karl, avsätts i en statskupp år 1809 försöker han febrilt få kungens son Gustaf utsedd till ny kung. Det lyckas inte då gruppen kring hertig Karl är för starka och hatet mot Gustav IV Adolf och hans far Gustav III är för stort bland dessa intrigmakare. Det blir istället den danska prinsen Karl August som bli vald till ny kronprins (Karl XIII hade inga barn så en ny kronprins måste hittas utifrån).

År 1810 är man med kronprinsen på en militärövning i Skåne när denne ramlar av sin häst och dör, det är många i kretsen kring kung Karl XIII som tror att han ligger bakom detta, dessa anklagelser kommer han senare att bli helt friad från. När den döda kronprinsen skall begravas i Riddarholmskyrkan samma år blir han lynchade av en folkmobb på Riddarhustorget i Stockholm, soldater som står bara några meter från det hela agerar inte vilket kanske var på order av kungen själv. Det är tillsammans med mordet på kung Gustav III de mest uppmärksammade morden i Svensk historia.

Mordet på von Fersen och kronprins Karl August död i Skåne tillsammans med vägra att utse den rättmätiga arvtagaren, prins Gustaf (son till kung Gustav IV Adolf) skulle senare via intriger mm leda till att den franska generalen Jean Baptiste Bernadotte blev svensk kronprins och senare även kung. Men det är en annan historia.

Axel von Fersen blev senare jordfäst i Riddarholmskyrkan men flyttad på familjens begäran till familjegraven i Ljungs kyrka.

*Vi rekommenderar boken Axel von Fersen av Herman Lindqvist från år 1991, utgiven av Fischers förlag i Stockholm.Test