Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Asmund Arle

Bild på Asmund Arle

 

Information om Asmund Arle

Född: 1918-5-29, Malmö
Död: 1990-3-8, Stockholm

Asmund Arle föddes i Västra Klagstorp år 1918 där han växte upp och gick i skola. Efter studentexamen år 1939 började han på Skånska målarskolan (sedan 1988 en del av Medborgarskolan) i Malmö där han studerade åren 1940-1941. Han flyttade till Stockholm år 1942, där han började studerade på Lena Börjessons skulpturskola åren 1943-1944. Han fortsatte sina studier vid Konstakademien åren 1944-1949.

Under tiden han studerade på Konstakademien bodde han också under en tid i Paris tillsammans med konstnärerna Liss Eriksson och Staffan Östlund hos en känd fransk skulptör.

Efter Konstakademien påbörjade han sin konstnärliga karriär med en rad utställningar i bl.a. Malmö 1947 och Liljevalchs år 1951. Han finns idag representerad på Nationalmuseum och har gjort ett stort antal offentliga konstverk runt om i Sverige. Hans minnesmärke i lera av Carl von Linné som sitter på Räntmästarhuset i Gamla Stan gjorde han 1978 och det är typiskt för hans konstnärliga stil med grov ytbehandling.

Det Arle kanske är mest känd för att sina skulpturer av hästar. Dessa hittar man i Huddinge ("Häst som reser sig"), Malmö ("Häst och människa"), Helsingborg ("Häst som rullar runt"), Thorildsplan i Stockholm ("Häst och ryttare") med flera ställen. Han har själv att han via sina konstverk "försöker ge uttryck för det utlämnade och oskyddade, för det skrämda som söker skydd och kärlek". Konstnären Jörgen Hammar (elev till Arle) skapade en skulptur av Arle själv (invigd 1999), i Arles typiska stil, som står i Huddinge centrum, där Arle bodde under många år.

Den 24:e mars år 1951 skrev Greta Bredberg i Svenska Morgonbladet följande om Arle: "Arle visar gärna en lite frän skulptural karaktäristik i sina porträtthuvuden, modellstudier och djurskulpturer. Mer än volymens tyngd och djup tycks det osentimentalt uttrycksfulla intressera honom, och han söker nå det med en impressionistiskt oslipad ytbehandling. Känslan vibrerar i formen hos Åsmund Arle, som låter det nytända livets egen nakenhet spelas ut i en känslomärkt målerisk form, som nästan kan bli sublim i alla sin biologiska realism".

År 1960 blir han medlem av Kungliga Akademien för de fria konsterna och år 1961 blev han professor i skulptur vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm, en tjänst han innehade fram till år 1971. Under många år var Arle också medlem i Arildsgruppen (numera konstnärernas Samarbetsorganisation) och verksam vid Konstnärshuset i Arild. 1973 får han Prins Eugenmedaljen för framstående konstnärlig gärning och år 1980 får han Sergelpriset.

Arle gifte sig år 1947 med Marja Rydebeck och de får barnen Staffan (1948) och Ellika (1954). Marja dör år 1961 och Arle gifter år 1963 om sig med Märta Lisa Olsson som precis som sin man var konstnär, skulptör och textilkonstnär. Det är nu (1963) som han flyttar till Huddinge där han kom att bo resten av sitt liv. Han dör den 8:e mars år 1990.Test