Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Antonio Possevino

Bild på Antonio Possevino

 

Information om Antonio Possevino

Född: 1533-7-10,
Död: 1611-2-26,

Antonio Possevino föddes år 1534 (eller 1533) i Mantua i Italien, hans far kom från Asti i Piedmont och var guldsmed. Vi vet att han hade 2 bröder (Giovanni Battista och Giorgio) men det fans säker även systrar men dessa är okända för oss.

Redan år 1539, vid 5 års ålder, blev han medlem i jesuitorden som också kom att kallas för Påvens "soldater". De hade bl.a. påvens specifika uppdrag att förhindra utbredningen av reformationen men även att verka som missionärer. Han kom att tillbringa resten av sitt liv inom ordern och blev redan år 1572 jesuitordens generalsekreterare i Rom där han kom att så Påven Gregorius XIII nära.

År 1577 skickades han av påven till Sverige dit han anländer år 1578, hans uppdrag är att försöka omvända kung Johan III till katolicismen då han blivit kung av Sverige och hans drottning hette Katarina Jagellonica och var Polsk prinsessa och katolik. Han hade också som uppgift att försöka medla mellan Sverige och Polen i kriget över Livland. Han kom att misslyckas med båda uppdragen men få vissa andra framgångar.

År 1578 fick han kung Johan III att ta nattvarden enligt katolsk sed vilket var uppseendeväckande. Han kom även att påverka Laurentius Nicolai (Lars Nilsson kallad för Klosterlasse) så att denne tog en starkare ställning för katolicismen och i skolan på dagens Riddarholmen införde en mer konservativ katolsk undervisning. Han påverkades även att skriftligen kritisera reformationen vilket gjorde att han fick, en rad problem.

Possevino återvände till Rom redan i slutet på år 1578 men var tillbaka i Sverige igen året därefter där han bl.a. närvarade vid bröllopet mellan Pontus De la Gardie och Sofia Gyllenhielm i Vadstena där ceremonin var katolsk. Possevino återvände till Rom år 1580 efter att ha givit upp försöken att omvända kung Johan III och kom senare att vara verksam i östra Europa. Han tillbringade ett antal år i Moskva men även långa tider i Polen. Han kom att bli inblandad i en rad politiska intriger vilket gjorde att slutligen kallades tillbaka till Italien där han placerades som professor vid universitetet i Padua.

Possevino dog år 1611 och ligger begrav i Rom.Test