Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Karl Alfred Ohlson

Bild på Karl Alfred Ohlson

 

Information om Karl Alfred Ohlson

Född: 1868-2-13, Stockholm
Död: 1940-5-8, Stockholm

Karl Alfred Ohlson föddes år 1868 i Stockholm, hans far var snickaren Jöns Olsson och hans mor var Fredrika Margareta Wilhelmina Scharin. Vi vet inte om han hade några syskon men när han var 14 år (år 1882) gick han i lära hos en träbildhuggare i Stockholm och någon gång vid den tiden studerade han också vid Tekniska skolan (dagens Konstfack)

Ohlson blev sannolikt redan vid unga år anställd av Hallbergs guldsmedsaktiebolag i Stockholm och gjorde ett stort antal prydnadsföremål och ansågs ha en hög teknisk skicklighet. Han arbetade även i elfenben och ett antal föremål som han gjorde i det materialet finns idag utställda på Nationalmuseum.

År 1892 gifte han sig med Josefina Ottilia Johansson men det är okänt om de fick några barn.

Han har förutom de små konstverken också gjort ett antal större varav några är bland de mest sedda och kända i hela landet. Det främsta är S:t Göran & Draken i brons vid Köpmantorget i Gamla Stan som invigdes år 1912. Han kopierade originalet som står inne i Storkyrkan och gjordes av Bernt Notke åren 1488-1489.

Andra konstverk som är gjorda av Ohlson och där han själv gjort originalet är statyn föreställande Karl XIV Johan i Örebro (år 1919 och huggen av honom i granit) och Smålandsryttaren i Eksjö (år 1929 är gjuten i brons). Han har även gjort konstverk i sandsten som portalfigurerna vid Skara domkyrka. Han har också gjort stora delar av den figurala utsmyckningen i Gustav Vasakyrkan i Stockholm.

Under sina sista aktiva år på 1930-talet gjorde han en rad gravskulpturer, porträttmedaljonger och plaketter. Ohlson kom aldrig att bli en för allmänheten känd konstnär då han aldrig deltog i en utställning eller reste utomlands för att få inspiration och knyta kontakter. Han dog år 1940 i Stockholm.Test