Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Alfred Karlsson

Bild på Alfred Karlsson

 

Information om Alfred Karlsson

Född: --,
Död: --,

Alfred Karlsson var disponent för Norrtelje Mekaniska Stenhuggeri AB som gjorde merparten av alla stenarbeten när det östra- och västra Riksdagshusen byggdes åren 1897-1906.

Norrtelje Mekaniska Stenhuggeri AB (kallades ofta för Norrtäljebolaget) grundades år 1890 och började bryta den röda graniten på Vätö, nordöst om Norrtälje. Det var i samband med att dagens operahus i Stockholm skulle byggas som de fick chansen att leverera en för den tiden stor order värd hela 800 000 kronor, t.ex. så är de stora pelarna framför operahuset gjorda av Norrtäljebolaget.

Strax efter att operahuset stod klart så satte det stora projektet med riksdagshusebygget igång och ledningen för detta hade sätt resultaten från operahusbygget och ville även ha den speciella Vätögraniten till Riksdagshuset (idag kallat det östra Riksdagshuset) och Riksbankshuset (idag kallat det västra Riksdagshuset). Tittar man idag på fasaderna på riksdagshusen så är det i huvudsak den röda graniten från Vätö man ser, själva ornamenten är dock gjorda i sandsten.Test