Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Åke Henriksson Tott

Bild på Åke Henriksson Tott

 

Information om Åke Henriksson Tott

Född: 1598-6-4, Nyland i Finland
Död: 1640-7-15, Finland

Åke Henriksson Tott var en svensk adelsman, riksråd och fältmarskalk. Han föddes på Gerknäs gård i nuvarande Finland år 1598, han far var Henrik Klasson Tott och mamma var kung Erik XIV:s dotter Sigrid Eriksdotter Vasa. Han tillhörde m.a.o. den svenska högadeln.

Under sina studier på Uppsala universitet var hans främsta ämne "Slagsmål", han hade inte ett stort läshuvud utan kompenserade det med hårda nypor. Han lämnade snart studierna för att istället delta i det Ingermanländska kriget år 1613, endast 13 år gammal. År 1627 utsågs han till överste för ett ryttarregemente och bara tre år senare utsågs han till general. Som del av den svenska högadeln blev han samma år utsedd till riksråd och fältmarkskalk, det var inte duglighet i det fallet som fällde avgörandet utan börden.

Han deltog i ett stor antal krig och slag under de kommande åren och p.g.a. sitt dåliga temperament kom han ofta i konflikter med andra, t.ex. med den svenska fältmarskalken och tillika högadliga riksrådet Herman Wrangel. Det var enbart tack var ett ingripande av kung Gustav II Adolf som duellen blev inställd. Kungen gillade Tott och kallade honom för snöplogen.

Han gifte sig år 1628 med friherrinnan Sigrid Bielke och de fick tillsammans 3 barn varav 2 dog redan som barn. Åke Henriksson Tott dog endast 42 åre gammal på gården Lavila i Finland.Test