Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Adolf Fredrik Oldenburg

Bild på Adolf Fredrik Oldenburg

 

Information om Adolf Fredrik Oldenburg

Född: 1710-5-14, Gottorp
Död: 1771-2-12, Stockholm

Adolf Fredrik av Holstein-Gottorp (Oldenburg) föddes på slottet Gottorp år 1710, hans far var hertigen Kristian August av Holstein-Gottorp (1673-1726) och hans mor var Albertina Fredrika Av Baden-Durlach (1682-1755). Han valdes till svensk kronprins och införde ätten Oldenburg (Holstein-Gottorp) på den svenska tronen.

Han växte upp på slottet Gottorp när Schlewig på Jylland. Han hade 5 bröder (Friedrich August, Wilhelm Christian August, Friedrich Konrad, Karl August Friedrik och Georg Ludwig) och 5 systrar (Fredrike Amalie, Hedwig Sophie Auguste, Anna, Johanna Elisabeth och Friederike Sophie). Barnen skulle sätta sina spår i de europeiska kungahusen, Adolf Fredrik blev kung av Sverige och Johanna Elisabeth blev mor till Katarina II (den stora) av Ryssland.

År 1727, när han endast är 17 år gammal, utses han till furstbiskop i Lübeck. Han skulle snart komma att bli indragen i kampen om den ryska kejsarkronan. År 1739, när hans kusin, Karl Fredrik, dör år 1739 blir han utsedd till förmyndare för dennes son - Karl Peter Ulrik. Karl Peter Ulriks moster, Elisabeth skulle året efter (1740) ta makten i Ryssland och behövde en tronföljare för att legitimera sig vid makten. Adolf Fredrik skickade då Karl Peter Ulrik till henne och han blir kronprins och sedan även tsar Peter III. Peter III gifter sig senare med Katarina (kallad för Katarina den stora) vars mor var Johanna Elisabeth, Adolf Fredriks syster. Svårt att hänga med i turerna? Det hade nog Adolf Fredrik också men det var inte över för honom med detta. Dags för nästa cirkustur.

År 1742 förklarar Hattarna (ett politiskt parti i Sverige) krig mot Ryssland, det går inte så bra och i freden vid åbo år 1743 fick Sverige avträda en del av nuvarande Finland. Dessutom krävde kejsarinnan av Ryssland, Elisabeth (Adolf Fredriks släkting) att Sverige skulle välja Adolf Fredrik till kronprins som en del av fredsförhandlingarna. Ett sorts tack för att han skickade Karl Peter Ulrik till henne år 1740. Svenskarna kunde bara acceptera och år 1743, den 23:e juni, valdes Adolf Fredrik till svensk kronprins. Hans skulle även vara kvar som furstbiskop i Lübeck fram till år 1750 när kung Fredrik I blev svårt sjuk och slutet var nära.

År 1744 gifter han sig med Lovisa Ulrika av Preussen och de kommer att få barnen Gustav (1746-1792), Karl (1748-1848), Fredrik Adolf (1750-1803) och Sofia Albertina (1753-1829). Gustav och Karl skulle båda bli kungar, kanske var det brodern Karl som stod bakom mordet på brodern år 1792 som gjorde att han kunde bli kung?

År 1751, den 25:e mars, blir han svensk kung som Adolf Fredrik I - fast han kallas bara för kung Adolf Fredrik. Han skulle komma att bli en av de mest ointresserade svenska monarker någonsin och där en stämpel så småningom ersatte hans signatur. Ointresset gällde dock inte hans hustru, drottning Lovisa Ulrika av Preussen som år 1756 är en av de drivande bakom ett kuppförsök där riksdagens makt skulle minskas och enväldet skulle återinföras, hon och en rad andra avslöjades dock, drottningen kom undan med att skriva under ett dokument där hon tar avstånd från kuppförsöket och betygar riksdagens ledamöter sin vördnad dessutom måste kung Adolf Fredrik skriva under en försäkran att han tar avstånd från kuppförsöket. Därmed var det slut på kungen och drottningens makt och Frihetstiden (åren 1722-1772) kunde fortsätta.

Adolf Fredrik drog sig tillbaka till slottet Drottningholm och Kina slott där han satt i ett rum och täljde snusdosor i stort sätt resten av sitt liv. Den 26:e maj år 1756 beslutade riksdagen att använda en namnstämpel istället för kungens underskrift då det var dels svårt att få honom att skriva under något alls och dels han ointresse av rikets skötsel.

Adolf Fredrik, som tillsammans med sina familj, hade flyttat in i det nybyggda Kungliga slottet år 1756 dog år 1771 av ett slaganfall. Det berodde sannolikt på hans stora intag av mat och inte alltid så nyttig mat. Det stod i den bulletin som publicerades vid hans död följande: "Hans Majestäts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champagnevin". Han efterträddes av sin son Gustav III som var av helt annat virke men det skulle ta 3 månader för honom att återkomma till Sverige då han var utomlands, under den korta tiden fick drottningen Lovisa Ulrika regera som kungens ställföreträdare, det närmaste hon kom den av henne så högt eftersträvade makten.Test