Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Aaron Isaac

Bild på Aaron Isaac

 

Information om Aaron Isaac

Född: 1730-9-16, Treuenbrietzen, Tyskland
Död: 1816-10-21, Stockholm

Aaron Isaac föddes år 1730 i den lilla staden Treuenbrietzen sydväst om Berlin, hans far var köpmannen Isak Isaak. Han hade minst 2 bröder, Abraham och Markus. Hans far var en rik köpman och var den enda bofasta juden i den lilla staden.

Vi vet att Isaac livnärde sig som gårdfarihandlare till en början och senare som sigillgravör men blev ovän med sin far och lämnade Treuenbrietzen för att flytta till Bützow nordväst om Berlin nära Wismar och Rostock och därmed Svenska Pommern. Där blev han assistent till hovsigillgravören Philip Aaron.

År 1750 gifter Aaron sig med Sara Hendel Levin (1735-1809) och de kommer att få 3 barn, Gabriel, Esther och Nathanael, troligen föddes de i Bützow.

År 1774 reser han till Stockholm efter att fått rekommendationsbrev från svenska militärer han lärt känna under det Europeiska sjuårskriget, en av orsakerna var att det inte fanns några goda stämpelgravörer i Sverige vid den här tiden och han såg en möjlighet att göra sig en karriär.

I Stockholm blir han god vän med överståthållaren Carl Sparre som ordande så att han fick ett tillstånd att bosätta sig i staden och han började arbeta som stämpel- och stengravör. Han fick också tillstånd att driva handel med bl.a. juveler, pärlor och guld. Efter en tid ansluter familjen till honom.

År 1776 grundar han den första judiska församlingen i Sverige med stöd av Sparre och strax därefter anländer Hirsch Levi som blir rabbi i den lilla församlingen om ca 10 män. Samma år grundar han även den första judiska begravningsplatsen vid Aronsberg (har fått namnet efter honom) på Kungsholmen. År 1779 får judarna i Sverige rätten att ha en synagoga i Stockholm samt 3 andra städer (Göteborg, Norrköping och Karlskrona) av kung Gustav III och år 1782 utfärdas det s.k. Judereglementet som gav judarna vissa friheter men också en rad begränsningar. Den första församlingslokalen inrättas år 1787 i Hirsch Levis eget hem i det Sjöbergska huset vid Köpmantorget (låg i kvarteret Acetoin som revs på 1820-talet).

År 1788 följer han med armén och hertig Fredrik Adolf (yngsta bror till kung Gustav III) till Finland och blir fältleverantör av kött och en rad andra varor, att få betalt visade sig dock vara svårt. Det löstes på ett ovanligt sätt. Aaron föreslog att armén skulle trycka s.k. fahnehielmare (efter Per Georg Fahnehielm), en sorts växlar som fick samma värde som riksgäldssedlarna. Han fick nu själv uppdraget att växla in dessa fahnehielmare till "riktiga pengar" och på det sättet få betalt. Det slutade med att han blev lurad på ca 10 000 riksdaler.

År 1796 överlät han sin verksamhet på Isak Michaelson som gift sig med hans dotter Esther. År 1816 dör Aaron Isaac och ligger idag begravd på Aronsbergs begravningsplats.Test