Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Handikappanpassat i Gamla Stan Stockholm

Gamla Stan är i princip ett kulturreservat och ett riksintresse för kulturmiljövården, det innebär att hela Gamla Stan med några få undantag är blå-märkt vilket är den högsta skyddsklassen. En av konsekvenserna är att det generellt inte är handikappanpassat och inte heller kommer att bli det.

Bild på en stenlagd gata
Bild som visar en en normal gatubeläggning i Gamla Stan

 

Allt om handikappanpassat i Gamla Stan

Låt oss gå rakt på sak. Har du svårt att röra dig? Sitter du i rullstol? Har du svårt att gå i trappor? Kom gärna och besök Gamla Stan men se till att ha med någon som kan hjälpa dig. Gamla Stans gator är kullerstensbelagda och stenarna är i vissa fall t.o.m. av äldre typ som är rundade vilket gör det extra svårt att ta sig fram. Det finns nästan aldrig några ramper i den offentliga miljön utan det är trappor eller relativt branta backar som gäller. Toaletterna är normalt inte handkappanpassade. Så nu har vi berättat det sämsta men det finns en del ljusa undantag som gör att det är värt ett besök för Gamla Stan är utan tvekan den charmigaste delen av Stockholm.

Vi rekommenderar att du som är handikappad tar en taxi, färdtjänst etc. till Stortorget. Då är du högst upp på kullen som utgör Stadsholmen centrala del samt mitt i Gamla Stan. Här finns t.ex. Stadsmissionens Café som är anpassat för handikappade, på sommaren har de en härlig utegård att sitta i och deras bakverk är kända i hela Stockholm. Sedan gör det ju inget att en del av intäkterna går till ett välgörande ändamål. Här ligger också Nobelmuseet som också är handkappanpassat, man måste säga till vid entrén så får man komma in genom en speciell ingång på baksidan. Efter dessa besök är allting nedför vilket oftast är lite enklare än att ta sig uppför.

De flesta museerna har anpassningar för handikappade, besök gärna deras hemsida före besöket så vet du vad som gäller för just det museet du är intresserad av. Merparten av restaurangerna är inte handikappanpassade och inte heller kafeér eller konditorier, men under sommarsäsongen finns ju uteserveringar och där går det ju oftast utmärkt att sitta även om man har svårt att röra sig.

När besöket är klart så finns Gamla Stans taxistation på Kornhamnstorg och inte långt därifrån ligger tunnelbanestationen som också är handkappanpassad med hiss mm.

 Test